Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Veliki kašalj se širi Hrvatskom

Nakon Splita i Zagreba veliki kašalj se širi Dubrovnikom, a razlog je to što neki roditelji ne žele da vakcinišu svoju djecu, iako vakcina protiv ove bolesti postoji već 64 godine.

Trećom dozom vakcine u Dubrovniku, koja je obavezna po zakonu, vakcinisano je tek svako treće dijete, objavio je hrvatski RTL.

U Splitu je ovom zaraznom bolešću zaraženo 125 osoba, a riječ je o oboljenju koje zahvata pluća i disajne organe kod novorođenčadi i dojenčadi. Poznata je i pod imenom pertusis, a uzrokuju je bakterije u ustima, nosu i grlu zaražene osobe.

Jedna dvomjesečna beba je u Mostaru umrla od velikog kašlja, a šef Zavoda za javno zdravlje Hercegovačko-neretvanske županije u BiH Eniz Čolaković kaže za hrvatski RTL da je dijete imalo i neke druge bolesti, ali i da, što je najbitnije, nije bilo vakcinisano. Smrtni ishodi uslijed velikog kašlja su danas rijetki, ali je problem to što roditelji ne vakcinišu djecu do prve godine, a neki uopšte ne žele da ih vakcinišu, iako je to zakonom obavezno.

“Ljudi ne shvataju koliko je to opasna bolest jer se loše stvari ili, u najgorem scenariju, smrtni slučajevi ne događaju vama. Odnosno vi tako mislite, dok vas to ne pogodi”, rekao je Goran Tešović, zamjenik načelnika Zavoda za infektivne bolesti djece Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu i specijalista pedijatrijske infektologije.

U Dubrovniku dvoje od troje djece koja moraju biti vakcinisana nije dobilo vakcinu. Podaci pokazuju da neki ne shvataju ozbiljnost bolesti, na šta ukazuje podatak da je na nivou Hrvatske vakcinisano blizu 95 posto djece, ali slika u nekim županijama nije dobra. Daleko najgora je Dubrovačko-neretvanska županija.

Prvi put se cijepi manje od 80 posto djece, dok kod prve dovakcinacije broj pada ispod 70 posto, a kod druge na tek 35 odsto.

Izvor: Glas Srpske
7,200FansLike
457FollowersFollow