Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Vepar Tito kućni ljubimac lovca Slavka

Da mnogi imaju kućne ljubimce znamo svi, ali vrlo su rijetki oni koji za kućnog ljubimca odaberu neku divlju životinju, a pogotovo vepra.

U selu Lipnik nadomak Gacka, jedna veoma zanimljiva i neobična priča. Slavko Milović stravstveni lovac, umjesto za lovinu, mladog vepra je izabrao za kućnog ljubimca. Za neobično prijateljstvo potrebno je vrijeme, trud i strpljenje. Sticanje povjerenja ključ je za pripitomljavanje ove životinje kaže Slavko.

Vepar ima i neobično ime Tito, zato što, kaže Slavko, njegov vepar od vlasnika zahtijeva disciplinu i poslušnost. Ističe da je uspijevao i ranije pripitomiti neke divlje životinje. Ljubav prema životinjama i seoskom imanju ima od malena i to nikada ne bi je mijenjao.

Tito je dobro njegovan i uhranjen, i vidi se da mu prija gostoprimstvo ovog Gačanina. Hrani ga raznovrsno, a na njegovom “meniju” je povrće, voće, mliječni proizvodi.

Slavko se uvjerio da su veprovi inteligentne životinje i nikada neće napadati ako se ne osjećaju ugroženo. Iako je strastveni lovac, tvrdi da nikada više ne bi mogao ubiti vepra, a čak razmišnja i od lova da odustane.

Sagovornik kaže ako vepra zov divljine privuče i ode u šumu neće imati ništa protiv. Siguran je u jedno: da će sam odabrati mjesto koje će mu biti dom.

Izvor: RTRS
7,400FansLike
458FollowersFollow