Cookie Consent by Free Privacy Policy website

“Vodovod” Gradiška gradi bunar i fotonaponsku elektranu

Kapacitet bunara pitke vode u prigradskom naselju Žeravica kod Gradiške, koji koristi gradski “Vodovod”, uskoro će biti povećan sa 390 na 470 litara u sekundi.

To je rezultat rekonstrukcije, dogradnje i modernizacije vodoizvorišta.

U toku je izgradnja još jednog bunara, a slijedi postavljanje fotonaponske elektrane i glavnog cjevovoda za potrebe više naselja u Lijevču polju.

To podrazumijeva izgradnju više od 24 kilometra vodovoda od Gradiške do Lijevča polja, prepumpne stanice i rezervoara kapaciteta 650.000 litara.

“Ukupna vrijednost ove investicije je veća od 11 miliona KM”, izjavio je Sandro Zeničanin, direktor Komunalnog preduzeća “Vodovod” Gradiška.

“Još jedan bunar je uslov za širenje vodovodne mreže i obezbjeđenje dovoljne količine pitke vode za još 2.500 domaćinstava ili 7.000 stanovnika na području Gradiške. Podsjećam, vodu iz gradskog vodovoda koristi 18.500 domaćinstava i preduzeća, sa ukupno 48.000 stanovnika”, izjavio je Zeničanin za “Nezavisne novine”.

Planirano je da izgradnja fotonaponske elektrane na vodoizvorištu u Žeravici, snage jednog megavata, bude završena do kraja ove godine.

“Korištenjem ovog izvora električne energije biće smanjeni troškovi, a sistem snabdijevanja vodom postaće pouzdaniji. On u potpunosti neće zavisiti od državne elektromreže, a doprinijeće zaštiti životne sredine”, smatra Zeničanin.

Vrijednost fotonaponske elektrane je 1,1 milion KM, a bunara 480.000 КM. Za ova dva projekta obezbijeđena je donacija slovenačke razvojne agencije od 700.000 КM, a ostatak je finansiran iz gradskog budžeta.

Grad Gradiška i “Vodovod” su, takođe, konkurisali za donatorska sredstva od četiri miliona KM za drugu fazu ovog projekta, odnosno izgradnju sekundarne vodovodne mreže u Lijevču polju.

Komunalno preduzeće “Vodovod” Gradiška raspisalo je tender za izbor izvođača dijela radova prve faze projekta “Vodosnabdijevanje i odvodnja otpadnih voda”, koji se finansira kreditom od 9,4 miliona КM, a realizuje u saradnji sa Vladom Republike Srpske i Evropskom investicionom bankom.

Planirano je da radovi počnu do sredine ove godine, a rok za završetak je godinu i po.

Izvor: Nezavisne | Foto: Milan Pilipović
7,200FansLike
438FollowersFollow