Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Vratile se rode u Gradišku (Foto)

Prve rode, stigle su u okolinu Gradiške, ranije nego prethodnih godina. Mara i Đorđe Vranić iz Cerovljana pohvalili su se da je u gnijezdu, ispred njihove kuće, prvi put ove godine zaklepetala roda. Vratila se.

“Toliko sam se obradova, njenom dolasku, da vam to ne umijem opisati. Tako se osjećam svake godine. Juče smo pili kafu, kad, začuh, ona klepeće. Rekoh, evo naše rode, stigla. Pozdravlja nas i javlja da je stigla. Ima prsten na nozi. Po tome je prepoznajem”, ispričala je Mara posmatrajući rodu na gnijezdu.

Poslije zime, vjetra, nevremena, roda nije gubila vrijeme. Odmah se prihvatila posla. Svaki njen korak, potez, Mara posmatra, prati.

Sada će ona donijeti mnogo grana i popraviti gnijezdo, oštećeno tokom zime. Prvo je snimila stanje, provjerila u kakvom je stanju. Bila je sumnjičava. Udruženje za zaštitu roda podiglo je gnijezdo za pola metra, odvojila od žice, na metalnu konstrukciju. Sada više nema opasnosti da mladi stradaju od strujnog udara.

Drugu rodu, očekujem za desetak dana, priča Mara. Uvijek, prvo jedna stigne, ranije, popravi gnijezdo, sve sredi i tek onda stiže druga. Smatram da je ovo mužjak, tako nekako pripada da on doleti prvi, sa dalekog i dugog putovanja, uredi kuću, a ženka stiže kasnije. Prošle godine, u ovom gnijezdu, dodaje Đorđo, izleglo se troje. Napredovali su i odletjeli. Gdje su oni sada, to je velika nepoznanica.

Mara kaže da rode kod njih odavno stanuju. Imuna tome više od 10 godina.

“Nema ih kod drugih kuća u Cerovljanima, samo kod nas. Suprug i ja živjeli smo u Italiji. Jednom nam komšinica javlja, kaže, Maro, kod vas je došla roda, pravi gnijezdo ispred kuće, nosi grane, šta da radim, da li da je otjeram ili dopustim da se gnijezdi. Ja sam kazala, pusti neka pravi, podaj joj i hrane, nemoj je tjerati. To je mene mnogo obradovalo, kao da mi je stigao najdraži gost, i tada i sada. Radujemo se svi, sav komšiluk je sretan, kada dolete.”

Đorđo Vranić, Marin suprug potvrđuje da rode imaju status članova njihovog domaćinstva.

“Tako je, nikako drugačije. Ko god ovuda prolazi, zaustavlja, posmatra rode, fotografiše. Jednom prilikom Italijani su fotografisali i nas i njih, pa odnijeli, bili smo i na televiziji, u novinama. Naše selo je najpoznatije po našim rodama. One predskazuju da ćemo biti uspješni, ove godine, da će biti više djece u selu i da će godina biti rodna”, iznosi Đorđo davnašnje vjerovanje.

Izvor: srpskainfo.com | Milan Pilipović
7,300FansLike
458FollowersFollow