Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Za čišćenje kanalske mreže u Srpcu i Dubici izdvojeno 3,5 miliona KM

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas da je Ministarstvo izdvojilo 3,5 miliona KM za sanaciju kanalske mreže na području opština Srbac i Kozarska Dubica.

“Sredstva su iskorištena za čišćenje primarnih i sekundarnih kanala u dužini od 80 kilometara u Srpcu i 160 kilometara u Dubici, tačnije ukupno oko 250 kilometara kanalske mreže koja će biti potpuno očišćena i vraćena u stanje u kojem je bila osamdesetih godina prošlog vijeka”, rekao je Pašalić novinarima u Kozarskoj Dubici.

On je najavio da će tokom maja biti još jednom pokošena trava oko kanala.

Pašalić je danas obišao lokacije na kojima se izvode radovi na čišćenju i sanaciji kanala u dubičkim selima Draksenić i Međeđa, gdje je potvrdio da će paralelno sa ovim poslovima biti nabavljena mehanizacija za Javnu ustanovu “Vode Srpske”, koja će nastaviti održavanje primarne kanalske mreže, dok lokalne zajednice imaju obavezu da održavaju sekundarnu mreži.

“Uz dobru organizaciju mi možemo da obezbijedimo da ovdje imamo jedan potpuno funkcionalan sistem evakuacije površinskih voda jer je dubička Ravan inače imala problem, pogotovo u proljećnim mjesecima, kada proizvođači nisu mogli ni da uđu u ove parcele kako bi završili proljećnu sjetvu”, rekao je Pašalić.

Prema njegovim riječima, uz rekonstrukciju Crpne stanice “Glavinac jedan”, “Glavinac dva” i “Orahova”, to područje imaće mrežu, odnosno sistem kanala koji mogu brzo da odvedu površinsku vodu do crpnih stanica, koje je potom prepumpaju u rijeku Savu.

“Paralelno sa ovim radimo i projekat sistema za navodnjavanje u dubičkoj Ravni i imaćemo nakon toga potpuno riješen problem i navodnjavanja parcela i upravljanja površinskim vodama”, rekao je Pašalić i dodao da će, u zavisnosti od sredstava, isti projekat biti rađen u Gradišci, Šamcu i u Brodu.

Izvor: Agencije
7,400FansLike
458FollowersFollow