Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zakon stupio na snagu: Od danas u BiH zabranjeno negiranje genocida

Negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca od danas je u Bosni i Hercegovini zabranjeno zakonom, a onima koji ga prekše prijeti zatvor.

Naime, odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je iskoristio bonska ovlašćenja i dopunio Krivični zakon BiH kojim se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Ova odluka objavljena je u utorak u Službenom glasniku BiH, što znači da nove odredbe stupaju na snagu već danas.

Zakonske odredbe koje stupaju na snagu glase:

  • Ko javno podstiče na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv grupe osoba ili člana grupe određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, ako takvo ponašanje ne predstavlja kazneno djelo iz stavke (1) ovog člana, kazniće se zatvorom od tri mjeseca do tri godine – navodi se u Odluci.
  • Ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravosnažnom presudom kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina.
  • Ako je kazneno djelo počinjeno na način kojim se može poremetiti javni red i mir ili je prijeteće, zlostavljajuće ili uvrjedljivo, počinilac će se kazniti zatvorom od najmanje tri godine.
  • Ko dodijeli priznanje, nagradu, spomenicu, bilo kakav podsjetnik ili bilo kakvu privilegiju ili slično osobi osuđenoj pravosnažnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, ili imenuje javni objekat kao što je ulica, trg, park, most, institucija, ustanova, opština ili grad, naselje i naseljeno mjesto, ili slično, ili registruje naziv po ili prema osobi osuđenoj pravosnažnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, ili bilo na koji način veliča osobu osuđenu pravosnažnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, kazniće se kaznom zatvora od najmanje tri godine.
  • Počinilac kaznenog djela iz stavka ovog članka koji je zvaničnik ili odgovorna osoba ili zaposleni u instituciji vlasti ili bilo kojem organu koji se finansira putem javnog budžeta, kazniće se kaznom zatvora od najmanje tri godine.
Izvor: srpskainfo.com | Mirjana Radanović
7,300FansLike
457FollowersFollow