Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zbog ubistva Bašića prijeti im doživotna robija

Aleksandru Miljatoviću iz Banjaluke i Daliboru Railiću iz Prijedora, osumnjičenim za ubistvo Radenka Bašića, načelnika krim-policije u PU Prijedor, prijeti kazna doživotnog zatvora, potvrđeno je za “Srpskainfo”.

Dalibor Railić je osumnjičen da je organizovao, a Miljatović  da je 21. marta u prijedorskom naselju Pećani hicem iz pištolja usmrtio Bašića.

Tokom kriminalističke obrade u policiji Miljatović je sve priznao i do detalja opisao policiji kako je izveo ovo monstruozno ubistvo.

Sada se očekuje potez Republičkog tužilaštva, koje će donijeti odluku o tome za koje tačno krivično djelo će biti osumnjičeni Miljatović i Railić.

Dalibor Railić / Foto: Tužilaštvo BiH

Izmjene Zakona

Banjalučki pravnici za “Srpskainfo” su analizirali za koje će najvjerovatnije djelo oni biti optuženi i svi su saglasni da se očekuje da se oni terete za krivično djelo “teško ubistvo”, stav 1, tačka 8.

Aleksandar Miljatović / Foto: Tužilaštvo BiH

“Prema ovom članu zakona, doživotni zatvor se može izreći osobama koje liše života sudiju ili javnog tužioca u vezi sa vršenjem njihove sudijske ili tužilačke dužnosti, ili ko liši života službeno ili vojno lice pri vršenju poslova bezbjednosti ili dužnosti čuvanja javnog reda, hvatanja učinioca krivičnog djela ili čuvanja lica lišenog slobode”, pojasnili su sagovornici.

Banjalučki advokat Milan Petković takođe ističe za Srpskainfo da ako se tužilac odluči da ih tereti za pomenuto krivično djelo, da se u tom slučaju može izreći kazna doživotnog zatvora.

“Do sada je Krivičnim zakonikom za teško ubistvo bila propisana kazna dugotrajnog zatvora, ali po novim izmjenama za to djelo se sada može izreći kazna doživotnog zatvora”, pojasnio je Petković.

Ukoliko im bude izrečena kazna doživotnog zatvora, to će biti prva takva kazna u Republici Srpskoj.

Priznanje

Kako je Srpskainfo objavila, ubistvo načelnika Bašića naručio je Railić, a za ubicu je izabrao Miljatovića.

“U noći između subote i nedjelje na području Banjaluke izvedena je velika policijska akcija u kojoj je uhapšeno 20 osoba, a među njima su bili Miljatović i njegov kum. Tokom kriminalističke obrade, suočen s brojnim dokazima, Miljatović je odlučio sve da prizna”, istakao je sagovornik.

On je inspektorima ispričao kako je organizovano ubistvo, kako su ga pripremali i kako je izvršeno.

“Miljatović je inspektorima ispričao i da je dogovoreno da za ubistvo bude plaćen 50.000 evra. Svim dogovorima između njega i Railića prisustvovao je i njegov kum”, objavila je juče “Srpskainfo”.

Miljatović je inspektorima ispričao i kako je pobjegao iz Prijedora, gdje je sakrio oružje, te šta je uradio sa odjećom nakon ubistva.

Ko sarađuje s kriminalcima

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač rekao je da su inspektori uspjeli u potpunosti da riješe ovaj slučaj.

“Ovo je okidač za nastavak daljeg rada, naše borbe protiv organizovanog kriminaliteta, a naročito borbe protiv šverca teških droga. Uostalom, približili smo se i tom Railiću, koji je u Prijedoru na neki način organizovao i naručio ubistvo, jer se bojao da ćemo doći do njega upravo zbog našeg rada na polju organizovanog kriminaliteta i šverca teških droga kojima je on u potpunosti uključen”, kazao je Lukač.

Kaže da su iz tog razloga odmah u startu znali ko bi i na koji način mogao da bude naručilac Bašićevog ubistva.

“Nismo znali izvršioca, trebalo nam je vremena da do toga dođemo dobrim radom. I to smo uspjeli da riješimo”, istakao je Lukač.

Foto: Milan Pilipović

Poručio je da kriminalci ne mogu biti jači od policije, niti države.

“Radićemo jače, žešće i brže. Angažovaćemo sve naše snage i naše resurse. Nažalost, u našim redovima imamo onih koji sarađuju s kriminalcima, koji imaju dilove s kriminalcima, imamo, nažalost, i onih koji se boje kriminalaca”, zaključio je ministar Lukač.

Dva puta hapšen

On je istovremeno najavio unutrašnju borbu, počev od Prijedora, gdje će, naglasio je, istražiti da li je bilo koji policajac bio u nekoj vezi, imao dil ili neki vid saradnje s Railićem. Takvi, poručio je, moraju biti otkriveni, procesuirani i izbačeni iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Lukač je pohvalio i rad Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP RS.

Railić je uhapšen odmah na početku istrage, ali je prijedorsko tužilaštvo odlučilo da mu ne odredi pritvor i pustili su ga na slobodu.

Nakon što je izašao iz zgrade Tužilaštva, njega su ponovo uhapsili pripadnici MUP Srpske, ali zbog drugog krivičnog djela.

Utvrđeno je da je povezan s kriminalnom grupom na čijem čelu je bio Dušan Lovrenović, koja se bavila trgovinom drogom. Nakon novog hapšenja on je predat u nadležnost Tužilaštva BiH, pošto su oni zaduženi za istragu u ovom slučaju. U međuvremenu, Sud BiH mu je odredio pritvor.

Bogati kriminalni dosije

Uhapšeni Dalibor Railić i Aleksandar Miljatović imaju bogate kriminalne dosije.

Protiv Railića je 2020. godine potvrđena optužnica zbog toga što je, sa još jednom osobom, Prijedorčanina više puta izbo nožem. Ta osoba je nakon par godina ubijena. Railić je bio osuđen i na 32 mjeseca zatvora i zbog pokušaja ubistva sugrađanina Nikole Vučkovića, ali mu je 2011. godine pomilovanjem kazna smanjena za šest mjeseci. On je zločin počinio 29. novembra 2007. godine.

Iste godine teški zločin počinio je i Miljatović. On je te godine s tadašnjom suprugom na parking Kliničkog centra u Banjaluci namamio Sašu Ilića Španca, gdje su ga potom ubili. Motiv ubistva je koristoljublje; planirali su prodati njegov skupocjeni automobil i sebi kupiti stan. Zbog toga je osuđen na 16 i po godina zatvora, a na uslovni dopust je pušten krajem prošle godine.

Izvor: srpskainfo.com | Autor: Goran Obradović
7,200FansLike
457FollowersFollow