Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zdravstvo Srpske duguje više od 919 miliona KM

Ukupne finansijske obaveze javnog zdravstvenog sistema Republike Srpske na kraju prošle godine iznosile su 919.211.039 KM, rečeno je “Nezavisnim novinama” iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

“Posmatrajući javni zdravstveni sistem u cjelini, odnos dugoročnih i kratkoročnih obaveza je 34,80 odsto:65,2 odsto”, rečeno je za “Nezavisne novine” iz resornog ministarstva.

Kako dodaju, imajući u vidu stanje ukupnih obaveza, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske je u Programu ekonomskih reformi za period 2022.-2024. godine, između ostalog, predložilo i aktivnosti kojima je cilj analiziranje svih obaveza, kao i iznalaženje modela za izmirenje poreskih obaveza iz prethodnog perioda, u cilju jačanja finansijske stabilnosti i likvidnosti, kao i održavanja kontinuiteta poslovanja javnih zdravstvenih ustanova (JZO) i Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO RS).

“Podsjećamo da je u proteklim godinama urađeno mnogo po pitanju finansijske stabilizacije u zdravstvenom sistemu Republike Srpske, kako javnih zdravstvenih ustanova, tako i Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. U tom periodu, kao što je poznato, zaustavljen je rast obaveza u zdravstvenom sistemu.  Takođe, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske od 2019. godine ostvaruje pozitivan finansijski rezultat zahvaljujući kontroli i upravljanju svim troškovima, te podršci Vlade Republike Srpske, a ukupne obaveze smanjuje iz godine u godinu”, kazali su iz resornog ministarstva.

Tvrde i da finansijska opterećenja zdravstvenih ustanova i FZO nisu ni u jednom momentu uticala na pružanje zdravstvenih usluga za pacijente.

“Vlada Republike Srpske, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i institucije zdravstvenog sistema Republike Srpske su u prethodnom periodu uspjeli zaustaviti rast neizmirenih obaveza javnih zdravstvenih ustanova, uspostavljanjem redovne dinamike izmirenja tekućih obaveza za poreze i doprinose. Vlada je, takođe, iz budžeta Republike izdvojila sredstva za izmirenje obaveza određenog broja javnih zdravstvenih ustanova, te obezbijedila uvođenje novih ustanova u trezorski sistem poslovanja bez finansijskih obaveza iz prethodnog perioda”, kažu iz Ministarstva.

Kako dodaju, Vlada Republike Srpske, takođe, u kontinuitetu realizuje Program izmirenja obaveza po osnovu doprinosa za PIO zaposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama 2021–2026. godine. Na taj način će se, dodaju, doprinijeti očuvanju fiskalne discipline u okviru zdravstvenog sistema.

Izvor: Nezavisne
6,700FansLike