Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Značajna pomoć EU u opremi Bolnici Gradiška (Video)

Prošlo je više od godinu dana od pojave virusa korona. U toj borbi zdravstveni radnici su dali nesebičan doprinos, a njihov rad je olakšala i medicinska i zaštitna oprema koju je donirala Evropska unija u okviru programa pomoći BiH koji provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH.

Bolnica Gradiška je pojavom pandemije kovida 19 postala regionalni centar i proširila obuhvaćanje pružanja zdravstvenih usluga i na stanovnike susjednih opština. U tome je pomogla i podrška EU koja je donirala mobilni rendgen, ultrazvučni aparat i respirator u vrijednosti većoj od 250 hiljada maraka.

Rajko Dodik, direktor Bolnice Gradiška, istakao je da je ta donacija mnogo pomogla i na brzini dijagnostičkih procedura.

Ljekari i medicinsko osoblje u Јedinici intenzivnog liječenja u ovoj bolnici svakodnevno koriste donirane uređaje od monitora za praćenje vitalnih funkcija pacijenata, rendgena, respiratora, ultrazvučnog aparata.

Anita Đurđević Švraka, načelnica Odjeljenja za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje u ovoj bolnici, naglasila je značaj ultrazvučog aparata koji je bio od velike pomoći.

Prisjetivši se prvih mjeseci borbe sa virusom korona, Đurđević Švraka kaže da su ti dani bili obilježeni brojnim izazovima, nedostatkom posebnog prostora za organizovanje medicinske pomoći za pandemijsku bolest, organizacijom osoblja i organizacijom minimuma standardne opreme u zbrinjavanju posebno kovid oboljelih. Specifični uslovi rada, uz mnogo nepoznanica o samoj bolesti, usložnjavaju čitav proces liječenja.

“Ultrazvučna dijagnostika nam je jedan od prvih izbora jer su pacijenti hemodinamski respiratorno nestabilni. Terapija koja može da se adekvatno prepiše. Mi možemo ultrazvukom da procijenimo koliko parent tečnosti smijemo da damo pacijentu koji je hemodinamski nestabilan”, navela je  Anita Đurđević Švraka.

Evropska unija je donirala BiH 7.760.000 evra za medicinsku opremu i 13.700.000 evra za vakcine i medicinsku opremu. Zdravstvene ustanove dobile su šest miliona komada lične zaštitne opreme, 200 boca sa kiseonikom, deset trijažnih kontejnera, 66 respiratora, devet aparata za anesteziju, 40 EKG uređaja sa displejom, dva RNK estraktora, 20 uređaja za ultrazvuk, sedam PCR uređaja, 2.000 pulsnih eksimetara, deset rendgenskih uređaja. Donirano je ukupno 213.822 vakcine Fajzer Biontek, a distribucija će se vršiti do avgusta.

Izvor: RTRS
7,400FansLike
458FollowersFollow