Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Nova knjiga pilota sa Kozare: Logoraš, partizanski kurir i veteran rata iz Turjaka (Foto)

Knjiga “Dan pobjede” autora Vlade Zrnića, pukovnika ruske avijacije i bivšeg profesora Vazduhoplovne vojne akademije „Jurij Gagarin“ u Moskvi, predstavljena je u Narodnoj biblioteci u Gradišci.

Zrnić je rođen u Turjaku kod Gradiške, bio je učesnik NOB-a i zatočenik logora NDH-a u Staroj Gradišci i Jastrebarskom. Nakon rata školovao se u Sovjetskom savezu te u ovoj zemlji ostvario zavidnu vojničku karijeru. U Rusiji, gdje živi, ima status veterana rata.

Govoreći i svojoj knjizi „Dan pobjede“, Zrnić je naglasio da su ključnu ulogu u pobjedi nad fašizmom imali ruski narod i sovjetska armija, ali i jugoslovenski narodi, posebno Srbi.

Zrnić podsjeća da je, uz velike žrtve, fašizam pobijeđen u Drugom svjetskom ratu, ali da omladini treba govoriti o tome jer je se fašizam ponovo budi.

Vlado Zrnić, o kojem je snimljen i dokumentarni film “Ruski oficir sa Kozare” prisjetio se svoga djetinjstva i stradanja svojih sunarodnika od fašističke čizme.

Rođen sam 1930. godine i kao dječak sam bio očevidac početka Drugog svjetskog rata, ustanka, neprijateljske ofanzive na Kozaru, deportacije naroda u logore. Zajedno s majkom Jovankom, mojom braćom i sestrama, a bilo nas je devetoro, prošao kroz logore fašističke Nezavisne države Hrvatske. O tome, kako je i šta je sa nama bilo, ja sam pisao u više navrata, a pišem i sada.

Zrnić je napisao knjige “Kozara”, “Jugoslavija u ratu”, “Ruska povijest”, “Povratak”, “Patriotizam u akciji”…

Mi, bivši Jugosloveni, kazao je Zrnić u Gradišci, imali smo važnu ulogu u borbi protiv fašizma. Mi smo dali velike žrtve za tu ideju. Ipak, najveću cijenu borbe protiv fašizma platio je bivši Sovjetski Savez. To se priznaje u svijetu i to se ne može poreći.

Mi, ovdje, na Kozari, u našim krajevima, ratovali smo, borili se, onako kako smo mogli. Nismo imali oružja, hrane, obuće, odjeće, ničega… Oružje smo otimali od neprijatelja i borili se. To je nečuveno u svijetu, takva odlučnost, želja za slobodom, žrtva…

Nažalost, trend je u jednom dijelu svijeta, odricanje od tih vrijednosti i definisanje istorije, kakvom ona nije bila.

Snage koje su pobijeđene u Drugom svjetskom ratu, ponovo se javljaju. Fašizam je pobijeđen oružjem ali su ostale klice fašizma.

Vlado je, nakon parade 9. maja u Moskvi, u čast Dana pobjede nad fašizmom, došao u rodni kraj. U školi u Turjaku održao je čas istorije, a zajedno sa kćerkom Jelenom, posjetio antifašističke znamenitosti Kozare i Potkozarja, spomenike partizanskim borcima i žrtvama fašizma.

Vlado kaže da se ponosi sa dva zavičaja, moskovsko naselje Monino, gdje sada živi, i Turjakom pod Kozarom, gdje je rođen i proveo djetinjstvo i ranu mladost.

“Postoji mnogo zajedničkog u srcu ta dva mjesta, dva naroda. To su snaga i odlučnost u najtežim danima, volja da se pobijede sve teškoće i da se nikada ne klone duhom”, objašnjava Zrnić.

Snježana Miljković, direktor Narodne biblioteke Gradiška, svjedočenje Vlade Zrnića, smatra veoma važnim za istoriju Gradiške i predstavljanje uloge naroda ovog kraja u Drugom svjetskom ratu.

Vojnička karijera

Poslije završetka vojne akademije Vlado Zrnić je bio pilot u 645. jurišnom i 916. lovačkom puku sovjetskog vazduhoplovstva. Ovaj ratni veteran, bivši profesor na Komandnoj akademiji “Jurij Gagarin” u Moskvi, uporedo sa naučnim radovima, udžbenicima i priručnicima o oružju avijacije, gdje je stekao doktorsko zvanje, pisao je knjigu o svom zavičaju, djetinjstvu, ljepotama Kozare i Potkozarja, duhovnim vrijednostima svojih zemljaka.

“Radujem se mojoj Kozari, svakom panju i drvetu. Srećan sam što mogu doći u svoj rodni kraj i što ovdje imam rodbinu, prijatelje, narod koji me uvažava i srdačno dočekuje”, kazao je pukovnik Zrnić kojem Kozara vraća sjećanje na saborce u partizanskoj jedinici.

Ponio sam u sebi, odlazeći na školovanje, slike spaljenog sela, izgorjele porodične kuće, tugu za poginulim roditeljima i brigu za devetoro braće i sestara.

Izvor: srpskainfo.com | Milan Pilipović
7,200FansLike
450FollowersFollow