Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Djevojčice za primjer: Lea i Ena tri puta donirale kosu u humanitarne svrhe (Foto)

Dvije sestre iz Banjaluke, Lea (10) i Ena Kalamanda (7) po treći put su svoju pažljivo uzgajanu kosu poklonile za izradu perika za djecu koja boluju od karcinoma. Svojim primjerom, kažu, žele da podstaknu i druge na sličnu akciju.

Lea i Ena su imale 5 i 3 godine kada su prvi put, na sugestiju majke Borke, otišle na šišanje i svoju dugu kosu darovale u humanitarne svrhe.

“Za dvije godine, kada je kosa ponovo porasla, same su pitale kad će na šišanje i da nose kosu u Udruženje roditelja Iskra”, kaže mama Borka za MONDO.

Prije dva dana donirale su kosu po treći put.

“Nadamo se da će ova naša priča motivisati bar jedno dijete da učini isto što i mi. Pozivamo i djecu i odrasle da daju svoj mali doprinos, jer naše malo nekome zaista mnogo znači”, kaže Borka Kalamanda.

Kaže da su se i ona i suprug uvijek trudili da kod djevojčica njeguju empatiju.

“Ja sam prosvjetni radnik, suprug je dugogodišnji davalac krvi i od početka se trudimo da kod djevojčica razvijamo empatiju. Svjesni smo da na razvoj i oblikovanje ‘malih/velikih’ ljudi najbolje utičemo sopstvenim primjerom. Oboje se slažemo da kod djece treba razvijati i njegovati dobre i zdrave vrijednosti. Naše ćerkice imaju velika, čista srca”, ističe ponosna mama.

Lea pohađa 4. razred u OŠ Sveti Sava u Banjaluci i prvi razred Muzičke škole Vlado Milošević, smjer klavir. Član je školskog hora i sad već dugogodišnji folkloraš u KUD Sveti Sava. Ena ide u drugi razred, takođe ide na folklor, a želi da se, kad poraste, bavi muzikom i pjevanjem.

Kažu da im nije žao duge kose i da neće prestati da doniraju.

“Nije nam žao kose, želja nam je bila da nekome pomognemo. I jako mi se sviđa nova frizura”, kaže Lea.

“Nastavićemo da puštamo kosu, da opet naraste duga i ponovo ćemo da doniramo”, dodaje mlađa sestra Ena.

Inače, donirana kosa dostavlja se Udruženju roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” u Banjaluci, a dalje se šalje u Sarajevo na izradu perika, koje djeca nose nakon terapije i tako lakše prevazilaze traumu zbog gubitka prirodne kose.

Hvala Lei i Eni koje sopstvenim primjerom pokazuju da za ljudskost i dobrotu nikad nismo premladi i da svako može da pomogne na svoj način.

Izvor: Mondo
7,500FansLike
468FollowersFollow