Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Poljoprivrednici u Potkozarju zadovoljni prinosom kukuruza (Foto/Video)

Berba kukuruza u Potkozarju je u punom jeku. Poljoprivrednici su zadovoljni prinosom, koji je kako kažu rekordan, s obzirom na vremenske uslove i iznosi od 10 do 12 tona po hektaru.

Poljoprivredni proizvođač Slobodan Cvijić iz Lužana kukuruzom je ove godine zasijao površinu od 22 hektara, od čega je 8 hektara za silažu, a ostali dio za berbu.

„Ova godina je izuzetno sušna i teška bila. U našem dijelu Potkozarju kukuruz je ipak iznio i očekujemo prilično dobar rod za ovu godinu čak između 10 do 12 tona po hektaru što je među rekodnijim rodovima u teškoj godini“, naveo je Cvijić.

Berbu kukuruza u Lužanima počeli su unazad 15 dana, dok je u Lijevču zbog suše žetva počela znatno ranije i većim dijelom završena.

„Ostalo nam je oko 6,5 hektara za berbu. Ako ne bude kiše narednih dana mogli bi završiti žetvu kukuruza i početi priprema za jesenju sjetvu pšenice i zobi“, naveo je Cvijić.

Inženjer poljoprivrede Ognjen Cvijić naveo je da su sproveli sve potrebne agrotehničke mjere, pripreme zemljišta i tretmana i da je prinos veoma dobar s obzirom na sušnu godinu.

Kukuruz i druge kulture Cvijići koriste za ishranu stoke na farmi muznih krava, priplodnih junica, teladi i bikova, dok dio predaju firmama „Rapić“ i „Golić“ u vidu kompenzacije za sjetveni materijal.

Osim kukuruza koji je najdominantniji, Cvijić su ove godine zasijali 2 hektara suncokreta, 8 hektara soje, 9 hektara pšenice i oko 5,5 hektara zobi. Kažu da je rod pšenice i zobi bio solidan, kao i soje, dok je suncokret podbacio sa prinosom.

Domaćinstvo Slobodana Cvijića iz Lužana ima 11 članova i godinama se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

Pogledajte prilog RTVG:

Izvor: rtv-gradiska.com / S.S.C.
7,500FansLike
657FollowersFollow