Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zloupotrebom mjenica i prevarama oštetili firmu iz Srpca za 130.000 KM

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova RS podnijeli su Okružnom tužilaštvu Banjaluka krivičnu prijavu protiv vlasnika firme „Win Build“ iz Doboja Nebojše Vasilića i direktorice Mitre Đuričić zbog sumnje da su firmu „Mobi monting“ iz Srpca oštetili za više od 130.000 KM.

Vasilić i Đuričićeva, saopštio je MUP RS, sumnjiče se da su počinili krivična djela „zloupotreba položaja odgovornog lica“ i „oštećenje tuđih prava“.

„Mitra Đuričić se sumnjiči da je zlupotrebom položaja odgovornog lica, a suprotno odredbama ugovora sa firmom „Mobi monting“ iz Srpca pribavila imovinsku korist u iznosu od oko 130.140 KM, te da je zajedno sa Nebojšom Vasilićem u namjeri da osujeti ostvarivanje prava na založenim stvarima oštetila firmu iz Srpca“, kaže se u saopštenju PU Banjaluka uz navođenje inicijala osumnjičenih lica.

Sve je počelo u maju 2018. godine kada je “Win Build” kao investitor sa firmom “Mobi monting” kao izvođačem radova zaključio Ugovor o građenju po principu “ključ u ruke” o izgradnji poslovno-stambenog objekat u Banjaluci u vrijednosti od 444.600 KM.

Prema tom ugovoru, „Mobi monting“ je na ime garancije za izvedene radove predao „Win Buildu“ pet bjanko potpisanih i ovjerenih mjenica kojom se ovoj firmi daje ovlaštenje da sa računa „Mobi montinga“ može bezuslovno naplatiti iznos u visini od pet odsto vrijednosti ukupnog ugovora.

„Mitra Đuričić se sumnjiči da je 25. decembra 2020. godine zloupotrebom i prekoračenjem svojih ovlaštenja banci dostavila mjenicu popunjenu na iznos od 130.140 KM, iako je prema ugovoru mjenicu mogla popuniti maksimalno na iznos od pet odsto vrijednosti ukupnog ugovora od 444.600 KM, odnosno na 22.230 KM. Banka je isti dan sa računa “Mobi montinga“ prenijela 130.140 KM na račun „Win Builda“ i u tom iznosu je pribavljena protivpravna imovinska korist za firmu „Win Build“, navodi se u naredbi o sprovođenju istrage Okružnog tužilaštva Banjaluka čiji rezultat je podignuta krivična prijava protiv vlasnika i direktorice firme „Win Build“.

Međutim, Vasilić i Đuričićeva nisu stali na zloupotrebi mjenice već su, uz pomoć advokatice, prevarom ishodovali presudu Osnovnog suda u Doboju kojom su pokušali onemogućiti firmu „Mobi monting“ da naplati dug za izvedene radove od „Win Builda“ u iznosu od 234.505 KM.

Naime, Okružni privredni sud Banjaluka je po tužbi „Mobi montinga“ protiv „Win Builda“ radi isplate duga od 234.505 KM odredio mjeru obezbjeđenja kojom je „Win Buildu“ zabranio da otuđi, sakrije, optereti ili raspolaže sa dva stana u stambeno poslovnom objektu koji je izgradio „Mobi monting“.

„Nebojša Vasilić i Mitra Đuričić sumnjiče se da su na prevaran način ishodovali presudu Osnovnog suda u Doboju od 27. januara 2022. godine kojom je „Win Build“ obavezan da Nebojši Vasiliću isplati 532.248 KM po osnovu navodne pozajmice koju je on dao svojoj firmi. Na osnovu te presude Osnovnog suda u Doboju, Vasilić i Đuričićeva su 17. oktobra 2022. godine podnijeli prijedlog za izvršenje Osnovnom sudu Banjaluka radi naplate potraživanja Nebojše Vasilića zabilježbom, procjenom i prodajom stanova u vlasništvu „Win Builda“, iako se radi o stanovima nad kojima je Okružni privredni sud odredio mjeru obezbjeđenja u korist „Mobi montinga“, navodi se u naredbi banjalučkog tužilaštva.

Vlasnik „Mobi montinga“ Dragan Jokić kaže kratko samo da se nada da će institucije raditi svoj posao.

„Ovakve stvari se moraju sankcionisati zato što unose pravnu nesigurnost u privredno poslovanje i odvraćaju ozbiljne investitore od ulaganja“, kaže Jokić.

Izvor: capital.ba / D. Momić
7,500FansLike
816FollowersFollow