Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Afrička svinjska kuga zatvara sve stočne pijace u Srpskoj

Predstavnici resornog ministarstva danas su održali sastanak sa predstavnicima Udruženja uzgajivača svinja RS, na kome je donosena odluka o zabrani rada stočnih pijaca na prostoru cijele Republike Srpske u periodu od 30 dana, uz redovno praćenje epizootiološke situacije.

Pored zabrane rada stočnih pijaca, donesena je odluka i zabrani organizovanja sajmova, izložbi i drugih okupljanja životinja, prodaje hrane životinjskog porijekla i hrane za životinje van poslovnog prostora.

Takođe, uputiće se dodatna naredba Lokalnim kriznim centrima u svim opštinama i gradovima o pojačanoj kontroli prometa svinja na području Republke Srpske koji u ovom trenutku imaju status slobodnih od afričke kuge svinja.

Kada su u pitanju naknade štete vlasnicima neškodljivo uklonjenih životinja, kao i za mjere asanacije terena, one će se vršiti u skladu sa donesenim aktima Vlade Republike Srpske, a Ministarstvo će u skladu sa istima donositi rješenja o isplati sredstava.

Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske do danas su zaprimilo prijave o potvrđenom prisustvu bolesti afričke kuge svinja na 23 imanja na teritoriji Grada Bijeljina,a potvrđeno je jedno žarište na području opštine Šamac, gdje je u pitanju jedno individualno gazdinstvo, ekstenzivnog uzgoja.

Opština Šamac, kao i sve opštine i gradovi u Republici dobili su infirmacije o prvom utvrđenom slučaju sa svim instrukcijama o daljem postupanju.

„Zadatak lokalne samouprave je da formira Lokalni krizni centar za kontrolu afričke kuge svinja, koji je dužan da obezbedi sprovođenje svih naloženim mjera, između ostalog lokaciju za neškodljivo uklanjanje uginulih i eutanaziranih životinja sa zaraženog imanja u saradnji sa veterinarskom organizacijom i izvršiti eutanaziju svinja i sprovesti mjere asanacije zaraženog imanja, i zabranu kretanja životinja u zaraženom i ugroženom krugu, kao i pojačanu kontrola sprovođenja i nadzora nad svim naloženim mjerama“, navode iz resornog ministarstva.

Takođe, uputiće se dodatna naredba Lokalnim kriznim centrima u svim opštinama i gradovima o pojačanoj kontroli prometa svinja na području Republike Srpske koji u ovom trenutku imaju status slobodnih od afričke kuge svinja.

Kada su u pitanju naknade štete vlasnicima neškodljivo uklonjenih životinja, kao i za mjere asanacije terena, one će se vršiti u skladu sa donesenim aktima Vlade Republike Srpske, a Ministarstvo će u skladu sa istima donositi rješenja o isplati sredstava.

Izvor: Nezavisne
6,200FansLike