Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Aleksandra Pavić prva na takmičenju: Zapamtila 303 decimale broja Pi

Gimnazijalka iz Novog Grada Aleksandra Pavić pobjednica je takmičenja u broju zapamćenih decimala broja Pi na takmičenju koje je organizovao Klub ljubitelja matematike u ovdašnjoj Gimnaziji “Petar Kočić”.

Pavićeva je sa 303 zapamćene decimale bila najbolja među 17 takmičara iz Gimnaziji “Petar Kočić”.

Osim što je odličan učenik i voli matematiku, Pavićeva kaže da su joj omiljeni predmeti fizika i hemija, a u budućnosti se vidi u mašinstvu ili kao profesor fizike.

Foto: SRNA

Ona je rekla da se uz ovaj broj Pi vezuju brojne zanimljivosti.

“Broj Pi koristi se u bankarstvu za izračunavanje kamata, u muzici za izračunavanje frekvencije tonova. Svjetski rekord u broju zapamćenih decimala drži Lu Čao koji je izrecitovao 67.890 cifara i za to mu je trebalo 24 časa. Ovo su samo neke od zanimljivosti o kojima smo danas raspravljali”, navela je Pavićeva.

Ona je navela da se Dan broja Pi, osim raspravama o njegovom značaju, obilježava na različite načine, uključujući jedenje pita, pa i gađanju njima.

“Mi smo takođe pripremali pite, kolače i pice, jela čije riječi počinju sa Pi”, istakla je Pavićeva.

Pavićeva kaže da u Klubu ljubitelja matematike Gimnazije “Petar Kočić”, koji vodi profesorica Marijana Adamović, rade brojne projekte i panoe o poznatim matematičarima, matematičkim zanimljivostima i obilježavaju datume važne za ovaj predmet.

Četrnaesti mart (3.14) obilježava se kao Dan broja Pi, ili Ludolfovog broja, ili Arhimedove konstante – broja koji ne može da se napiše kao razlomak dva prirodna broja, zbog čega je njegov decimalni zapis beskonačan i nije periodičan.

Iz praktičnih razloga, najčešće se zaokružuje na 3,14.

Izvor: Agencije
6,700FansLike