Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Arheološka istraživanja u Gradišci: Otkriveni temelji starog grada Berbir (Foto)

Na početku današnjeg istraživanja, na arheološkom lokalitetu pored Save u Gradišci, pod okriljem Zavičajnog muzeja otkriveni su temelji turske tvrđave Berbir.

Arheolog Bojan Vujinović izjavio je za “Srpskainfo” da se radi o važnom utvrđenju nastalom na temeljima Servicijuma, odnosno rimske luke i logora.

“Nažalost, sve do danas ovdje nije bilo arheoloških istraživanja, mada o viševjekovnoj prošlosti ove lokacije postoji dokumentacija i istorijski izvori. Sada pokušavamo razotkriti tajnu koju krije turska tvrđava Berbir, ali se nadamo da ćemo ispod tih zidina pronaći i ostatke iz perioda antike”, smatra Vujinović.

On je, tim povodom, najavio Festival meda i Rimljana, planiran za početak juna.

“Nadamo se da ćemo, u Gradišci, prezentacijom različitih sadržaja upotpuniti saznanja o važnosti grada na Savi u njegovoj dugoj i bogatoj istoriji”, kazao je Vujinović.

“Istorijski značaj ovog mjesta je ogroman. Rimska luka bila je među tri najznačajnije na Savi, osim Siska i Sremske Mitrovice. Sava je tada bila plovna od Alpa do Sjeverne Makedonije, tu je bila razmjena roba i usluga. Ova granična rijeka je i tada bila izvor života, brana, komunikacija, trgovački put. Ovo je od davnina bilo značajno mjesto i značajno područje, kao što je to i u sadašnje vrijeme”, smatra arheolog i gradski menadžer Bojan Vujinović.

Direktor Zavičajnog muzeja, istoričar Bojan Vujčić, takođe naglašava veoma važan istorijski aspekt Berbira i Servicijuma.

“Tvrđava Berbir bila je u funkciji sve do Austro-ugarske okupacije, kada je započelo njeno rušenje i devastacija. Kamenom i drugim materijalima popločana je pijaca, tada u blizini tvrđave. Berbir su Turci podigli sredinom 16. vijeka. Ova utvrda bila je mjesto stalnih napada sa položaja Austrije, preko Save, a služila je i za odbranu. Dakle, na ovom mjestu je istorija bila veoma burna”, podsjeća Vujčić.

Arheološkim istraživanjem, narednih dana, navode sagovornici, biće stvorena još kompletnija slika o utvrdama pored Save u Gradišci.

Izvor: srpskainfo.com | Milan Pilipović
7,400FansLike
458FollowersFollow