Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Banjalučki profesor žrtva prevare: “Prijateljici” posudio novac, a sada vraća i njen kredit

Pošteni ljudi, koji su u svom životu naučili da vrednuju samo ono dobro u drugima, nakon nesrećnog rata u BiH u više navrata bili su žrtve prevaranata, a među njima je i Banjalučanin Zdravko Malbašić, inače penzionisani profesor srpskog jezika i književnosti i ujedno bivši jasenovački logoraš.

Prevaranti nisu bili nepoznati ljudi, već uglavnom prijatelji i poslovni partneri.

Zdravko Malbašić u ispovijesti za “Srpskainfo” otkriva da će morati vratiti blizu 80.000 maraka, gdje su uračunate i kamate, a koji je njegova bivša poslovna partnerka Borka S. uzela na ime kredita prije više od 10 godina i ubrzo nakon toga pobjegla u Austriju.

“Uskoro je ročište u sudu na kojem će mi najvjerovatnije odrediti da ja moram platiti kompletan iznos tog kredita s kamatama koji je podigla Borka, a od kojeg ni jednu jedinu marku nisam vidio”, navodi ogorčeni Malbašić.

U ljudima vidi dobro

Proživio je Zdravko sve i svašta u životu, ali i dalje priča da u ljudima vidi ono dobro, da ga nasilje ne interesuje i da tako želi živjeti do kraja života u kojem se trenutno bori sa opakom bolesti.

Malbašić ističe da i pored svih zdravstvenih problema ipak neće prestati u svojoj borbi.

Ostaje bez trećine penzije

Ovaj penzionisani profesor ujedno je pozvao sugrađane, ali i ljude iz drugih gradova koji su bili na meti Borke S, a tvrdi da ih ima, da se jave kako bi se zajedničkim snagama uspjeli izboriti za pravdu i istinu u konkretnom slučaju.

“Nisam ja jedina žrtva te žene, to znam. Ona je izvarala mnoge ljude, među kojima i Crnogorce koji su dolazili u Banjaluku i tražili svoj novac, ali samo ne znam kako ona sve vrijeme može živjeti s tim što je uradila meni i drugima”, dodao je Malbašić.

Penzionisani profesor u poznim godinama života pomirio se s činjenicom da će najvjerovatnije do kraja života ostati bez trećine svoje teško stečene penzije, ali nikako i s tim da ga je radna koleginica na tako beskrupulozan način mogla prevariti. I to dva puta.

Prisjeća se Malbašić kako je cijelog života radio pošteno i trudio se da ako ne može pomoći, onda ne odmogne ljudima. Na kraju ga je lakovjernost, kao i mnoge druge, debelo koštala, dok su oni koji su iskorištavali prijateljstva i poznanstva zarad prevara danas dobro situirani.

Ratno vrijeme

Zdravka Malbašića mnogi stariji Banjalučani znaju kao direktora Trgovinsko-ugostiteljske škole. Na ovom mjestu radio je do 1993. godine, kada su „patriote“ pokucale na njegova vrata i istjerale ga iz kancelarije.

“Rekli su mi da sam komunjara, da je moje vrijeme prošlo i da dolaze novi ljudi. Ako je komunjara bilo to što sam kao dijete odveden u Jasenovac, što sam kao direktor Trgovinsko-ugostiteljske škole učenicima omogućio praksu u restoranima na cijelom Jadranu, onda neka im bude. Nisam se ni okrenuo, a već sam bio na ulici. Bio je rat, moralo se razmišljati brzo i ja sam kao šezdesetogodišnjak počeo da se bavim trgovinom. Ne mogu se požaliti, krenulo je, pa sam između ostalih tako upoznao i Borku S.”, ispričao je Malbašić.

Dodaje kako je s Borkom imao dobre poslovne odnose do trenutka kada je od njega posudila 20.000 maraka.

“Vrijeme je prolazilo, ali ona mi nije vraćala novac. Rekao sam joj jedne prilike da je vrijeme da mi vrati ono što sam joj pozajmio, a ona je predložila da joj budem žirant na kredit od 40.000 maraka uz napomenu da će meni vratiti 27.000 maraka, računajući i kamate. Pristao sam na to i potpisao se na mjesto žiranta, ali Borka S. je ubrzo otišla u Austriju”, ispričao je ogorčeni Malbašić.

Imovina

Svu imovinu koju je Borka S. imala prepisala je na druge, pa ovaj Banjalučanin nije ni mogao vratiti zapljenom nekretnina ono što je posudio, a tek se treba suočiti sa onim što je potpisao.

“U julu ove godine zakazano je ročište po tužbi banke kojoj ću za taj kredit od 40.000 maraka, sa kamatama, morati vratiti 80.000 maraka. Za to vrijeme Borka S. živi u Austriji, njena kćerka koja se navodno odrekla majke je u Banjaluci, a čuo sam da sada kupuje i stan unuci”, ispričao je ogorčeni Malbašić.

Zdravko Malbašić je istakao da će nakon sudskog ročišta čitav slučaj prijaviti policiji.

“Bio sam već u policiji i obavio razgovor s inspektorom, a nakon suda zvanično ću prijaviti Borku S. i nadam se da će odgovarati zbog onoga što je uradila”, zaključio je ovaj penzionisani profesor srpskog jezika i književnosti.

Izvor: srpskainfo.com | Nikola Morača
7,300FansLike
456FollowersFollow