Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Banjaluka: Pronađeni skeleti na Kastelu stariji od tvrđave

Na banjalučkoj tvrđavi Kastel, na lokaciji Dvorište dva, pronađena je nekropola sa šest skeleta i to četiri odrasle osobe i dvoje djece koji su stariji od same tvrđave.

Inače, na pomenutoj lokaciji organizovana je peta “Škola arheologije – Kastel 2023” tokom koje su studenti istorije i arheologije učestvovali u istraživanju tajni kulturnog nasljeđa.

Studenti sa dva javna univerziteta, Banjaluke i Istočnog Sarajeva,  prošle sedmice imali su još jedno poučno putovanje kroz prošlost, zahvaljujući projektu koji su i ove godine organizovali Društvo arheologa RS i Muzej Republike Srpske.

Arheolog Ivana Pandžić, koja je od početka uključena u ovaj projekat, rekla je za “Glas Srpske” da studenti imaju mogućnost praktičnog rada na terenu što se pokazalo kao korisno iskustvo.

“Pronađena je nekropola sa četiri skeleta odraslih i dva dječja. Kada završimo sva istraživanja skeleti će biti poslani na analizu i znaćemo iz kog su perioda, jer su oni ispod temelja građevina, što znači da su stariji od njih. Po automatizmu znaćemo kada su te građevine građene pa ćemo dobiti jednu jasniju hronologiju koja nam je i najbitniji faktor, da vidimo iz kog su perioda”, rekla je Pandžićeva.

Kako kaže, još ne mogu za skelete tvrditi da su iz rimskog perioda jer nema nalaza, a golim okom se ne može odrediti.

Prema riječima Pandžićeve, javljaju im se studenti sa željom da i dalje aktivno učestvuju u novim arheološkim nalazištima.

“Ove godine proširili smo istraživanje u smislu da obuhvatimo konture cijelog objekta. Nastavili smo istraživanja koja su počela osamdesetih godina prošlog vijeka i od tada se nije ništa radilo. Naša je želja bila da revitalizujemo taj dio Kastela i svake godine se sve više potvrđuju naše indicije da ima puno neotkrivenog”, rekla je Pandžićeva i podsjetila da su 2019. godine evidentirali prvi skelet u zapadnom dijelu građevine.

Naglasila je da je studentima praksa najbitniji dio školovanja, a pored rada na terenu u Muzeju RS organizuje se i teoretska nastava.

“Zadovoljni smo rezultatima i ove godine, ali i studentima i njihovim zalaganjem. Uz to i vrijeme nas je poslužilo. To je opipljiv posao, posebno skeleti jer oduzimaju dosta vremena za obradu na terenu”, rekla je Pandžićeva.

Mala škola

Ivana Pandžić je rekla da su organizovali i malu školu arheologije za 150 djece iz banjalučkih osnovnih škola i vrtića.

“Za njih smo napravili poseban prostor gdje su mogli da osjete čari pronalaska određenih predmeta. Na ovaj način skrenuli smo pažnju na zaštitu kulturnog nasljeđa, a ujedno podižemo svijest najmlađih o značaju same arheologije”, rekla je Pandžićeva.

Izvor: Glas Srpske
6,200FansLike