Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Beogradski zoo vrt: Medvjed Uroš na Sretenje nije ugledao svoju sjenku

Medvjed Uroš iz Beogradskog zoološkog vrta danas, kada je izašao iz pećine, nije ugledao svoju sjenku čime je, prema narodnom vjerovanju, najavio skori dolazak proljeća.

“Možemo da vidimo da je jutros medved Uroš nevoljno provirio napolje iz pećine, uskoro mu se servira doručak, a medved Miša je malo stariji i nevoljniji – on kasnije izlazi”, rekao je biolog Kristijan Ovari.

Na Sretenje se, prema tradiciji, susreću ljeto i zima i, kako se vjeruje, ako tog dana medvjed ugleda svoju sjenku, uplaši se, vrati u pećinu, ponovo zaspi i zima traje još šest nedjelja. Ako, pak, ne vidi sjenku, zimi se bliži kraj.

“Medved se još uvijek nije uplašio svoje senke, nije se vratio u jazbinu i to je znak da nam proljeće dolazi. O tome svedoči i ovo fantastično vreme, a i meteorolozi kažu da neće biti još ozbiljnijih mrazeva, osim ako “baba Marta” ne pokaže zube”, rekao je Ovari.

Prema njegovim riječima, sada nije teško predvidjeti prognozu sa modernim tehnologijama, međutim, “medvjedi koriste mnogo starije i mnogo sigurnije metode – oni osjećaju kakvo vrijeme dolazi”.

On kaže da je “mala tajna” da u zoološkom vrtu medvjedi zapravo nikada ne spavaju zimski san, jer imaju stalnu dostupnost hrane i nisu prinuđeni da hiberniraju.

“Mi moramo svaki dan doći da nahranimo životinje. Pozivamo vas da i tokom praznika dođete u Beozoo vrt do 17 časova i 30 minuta”, rekao je Ovari.

Izvor: Nezavisne
7,200FansLike
438FollowersFollow