Cookie Consent by Free Privacy Policy website

“Bio je uvijek nasmijan” Komšije užasnute zbog smrti dječaka u Banjaluci

Dvoipogodišnji dječak preminuo je u Banjaluci nakon što se ugušio hranom u banjalučkom naselju Lauš, saznaje “Srpskainfo”.

Tragedija se dogodila prošle sedmice, ali prema tvrdnjama upućenih u cijeli slučaj, sve se moglo izbjeći da su nadležne institucije reagovale na vrijeme. Tu se prije svega misli na Centar za socijalni rad Banjaluka.

Portparol Policijske uprave Banjaluka Danijela Mučibabić za “Srpskainfo” je potvrdila da se desio ovaj slučaj, te da je policija izašla na lice mjesta.

“Nakon pronalaska beživotnog tijela dječaka, policija je obezbijedila lice mjesta i obavila uviđaj. O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka”, pojasnila je Mučibabićeva.

Kako “Srpskainfo” saznaje, ovaj slučaj je bio toliko šokantan da je potresao i policajce, te sve koji su poznavali ovu porodicu.

Kobna noć

Sagovornici “Srpskainfo” tvrde da je dječak živio u veoma lošim uslovima i da je postojala velika mogućnost da se tragedija izbjegne.

Izvor uključen u istragu u ovom slučaju pojasnio je da su rezultati pokazali da je nesretni dječak umro nakon što se ugušio kada je u snu povratio hranu.

“Navodno je dječak oko jedan sat iza ponoći jeo salamu. Rano ujutru dobio je epileptični napad i povratio u snu, nakon čega se ugušio. Pozvana je Hitna pomoć, ali kada su došli mogli su samo konstatovati smrt dječaka, koji je ovog ljeta trebao napuniti tri godine”, kaže sagovornik Srpskainfo.

Ljekari su obavijestili i policiju da su pronašli beživotno tijelo. Policajci su obavijestili dežurnog tužioca o pronalasku tijela, ali tužilac nije izlazio na teren, već je samo ovlastio policajce da oni obave uviđaj.

Zatečeni prizorom

Doktor mrtvozornik, koji je prisustvovao uviđaju, izdao je potvrdu o smrti, a dežurni tužilac je izjavio da se neće raditi obdukcija zbog toga što nema sumnji u činjenice koje je utvrđena tokom uviđaja.

Jedan od izvora “Srpskainfo”, koji je bio u kući nakon što je pronađeno tijelo nesretnog dječaka, ispričao je da su tu bili užasni uslovi za život.

“Soba u kojoj je pronađeno dijete je bila skroz neuredna i nije prilagođena životu djeteta. Odjeća je bila razbacana na sve strane, smeće je bilo po krevetu i podu, većina stvari je bila jako prljava”, pojašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, dječak je u kući živio s majkom i bakom. Najvjerovatnije da je dijete samo spavalo u sobi, čim niko nije čuo kada je dobio napad.

“Navodno su se njih dvije nakon toga svađale ko je djetetu dao salamu da jede tako kasno, ali to na kraju nije ni bitno. Sve to pokazuje da nisu bile u stanju da se brinu o djetetu. Neko treba odgovarati zbog toga, jer je očigledno da su institucije zakazale”, ističe pomenuti izvor.

Ko je zakazao?

Prema njegovim riječima, ovdje je očigledno zakazao Centar za socijalni rad (CSR) Banjaluka.

“Srpskainfo” je kontaktirala i CSR Banjaluka, koje su pitali da li je majka djeteta bila njihov korisnik i da li su radili procjenu njene sposobnosti da može sama odgajati dijete.

“Majka je korisnik prava i usluga Centra. Sve druge informacije nismo u mogućnosti da vam damo, jer poštujemo profesionalnu tajnu koja se odnosi na povjerljivost podataka”, kratko su odgovorili iz Centra za socijalni rad.

Komšije nesretne porodice pričaju da su poznavali dječaka, koji je uvijek bio nasmijan.

“Dječak je u toj kući živio s majkom i bakom. Svi znaju da one imaju određene zdravstvene probleme i sumnjam da su bili u stanju da odgajaju dijete. Naravno da one nisu željele da ga povrijede, ali mislim da nisu bile u mogućnosti da mu obezbijede djetinjstvo kakvo trebaju da imaju djeca”, kaže jedan od sagovornika.

Pomoć

Jedan od komšija kaže da je porodica živjela u teškoj finansijskoj situaciji i da je majka nekoliko puta tražila pomoć preko društvenih mreža.

“Supruga mi je pokazivala te statuse u kojima je tražila pomoć. Znam da se dosta ljudi odazvalo i da su im donosili, hranu, odjeću i novac”, rekao je na kraju ovaj komšija.

Izvor: srpskainfo.com | Autor: Goran Obradović
6,700FansLike