Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Bolnica u Gradišci na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa

Prvi radni dan mladi doktor, Aleksandar Šiljak, sigurno je zamišljao drugačije. Specijalizant oftalmologije, dan nakon otvaranja COVID odjeljenja bolnice u Gradišci, polovinom marta 2020., prekida specijalizaciju, vraća se u rodni grad i postaje dio medicinskog tima. Tu je i danas, godinu dana od početka pandemije. 

„S obzirom da se susrećemo sa jako teškim upalama pluća, ti pacijenti nerijetko primaju i do 30 litara kiseonika u minuti“, kaže doktor Šiljak dodajući: „Živimo za dane kada su oporavljeni, spremni da idu kući“.

Doktor Aleksandar Šiljak, Bolnica Gradiška

Bolnica u Gradišci je tokom pandemije silom prilika postala regionalni centar za borbu protiv koronavirusa. Tu se, pored građana Gradiške, liječe i stanovnici susjednih opština – Srpca, Kozarske Dubice, Kostajnice, Novog Grada, Laktaša.

 „Imali smo nekoliko slučajeva zbrinjavanja stranih državljana oboljelih od COVID-a, ne samo susjednih država Hrvatske i Srbije, nego i pacijente iz Irana i Pakistana“, kaže direktor bolnice Rajko Dodik.

Podrška Evropske unije tokom pandemije

Uz dobru organizaciju, posvećenost i timski duh, značajna podrška bolnici u Gradišci jeste i pomoć u medicinskoj i zaštitnoj opremi koju je donirala Evropska unija u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa, a kojeg provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini.

„Svi uređaji pristigli kroz donaciju Evropske unije – od monitora za praćenje vitalnih funkcija pacijenata, rendgena, respiratora, ultrazvučnog aparata koriste se svakodnevno u Jedinici intenzivnog liječenja u Bolnici Gradiška što govori o potrebi i značaju istih“, kaže direktor Dodik.

Pregled pacijenta savremenom medicinskom opremom, doniranom kroz program pomoći EU

Ponosna na svoj tim, načelnica odjeljenja pulmologije i COVID odjeljenja u Gradišci, doktorica Branka Milošević, kaže da su do sada zbrinuli skoro 800 pacijenata zaraženih koronavirusom.

Priprema za obilazak pacijenata uz zaštitna odijela

Iako su sada vrlo dobro organizovani, njen posao ne prestaje kada se završi smjena.

„Nažalost, nisam u mogućnosti ugasiti telefon uopšte. Moram biti stalno dostupna svojim ljekarima i sestrama na odjeljenju. Čak i kada sam na godišnjem odmoru, nemoguće je ne javiti se na telefon.“

Medicinski tim u COVID odjeljenju bolnice u Gradišci

Doktorica Milošević ističe da je pandemija poslužila za rast i razvoj svih. Od 29-godišnjeg specijalizanta, doktora Šiljka, do glavne sestre COVID odjeljenja, Darinke Grujičić koja ima 35-godišnje iskustvo, svi su neumorno učili i tražili nove načine da se izbore sa pandemijom.

„Cilj je jednostavan“, objašnjava glavna sestra, Darinka Grujičić, „da što veći broj pacijenata dobije tešku borbu sa opakim virusom, a pri tome da mi, zdravstveni radnici, sačuvamo sopstveno zdravlje.“

Donacijom medicinske i zaštitne opreme bolnici u Gradišci, u vrijednosti većoj od 250.000 KM kroz program pomoći Evropske unije, značajno je olakšan rad medicinskih stručnjaka u otežanim uslovima. Zato optimistično gledaju na nastavak borbe protiv koronavirusa, uz poziv svim  građanima da se pridržavaju svih propisanih mjera kako bi zaštitili sebe i svoje bližnje. Evropska unija je izdvojila ukupno sedam miliona evra za podršku medicinskim ustanovama u BiH u borbi protiv koronavirusa.

Gradiskalive.com
7,300FansLike
458FollowersFollow