Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Bolnice i domovi zdravlja u RS vraćaju se u normalni režim rada

Stabilnija epidemiološka situacija u RS dovela je do toga da pojedine medicinske ustanove, od domova zdravlja pa do Univerzitetskog kliničkog centra RS (UKC RS), svoj rad počnu obavljati skoro kao i prije pandemije kovida-19.

Kako su u razgovoru za “Nezavisne novine” istakli iz ovih zdravstvenih ustanova, to znači da se sada veća pažnja posvećuje pacijentima koji nisu oboljeli od kovida-19.

Naime, sa pojavom pandemije virusa korona zdravstvene ustanove u Srpskoj su reorganizovale način rada te je ukinut hladni operativni program, a većina bolničkih kapaciteta, kao i radne snage, usmjerena je na liječenje oboljelih od kovida-19.

Nenad Stevandić, zamjenik generalnog direktora UKC RS, za “Nezavisne novine” rekao je da je povratak na normalan način rada u toku.

“Ambulantni i operativni način rada počeo je da se vraća na normalan režim. To, naravno, ne može odjednom da se desi, ali namjera je da što veći proces uđe u normalan način rada”, kazao je Stevandić.

Da se sada sve veći broj pacijenata koji nisu oboljeli od kovida-19 pregleda i liječi zbog sve povoljnije epidemiološke situacije, potvrdio je i Ivan Popović, direktor Bolnice u Zvorniku, koji navodi da ova zdravstvena ustanova tokom pandemije nije zaustavljala svoj rad, ali da su imali nešto manje pacijenata koji nisu oboljeli od kovida.

“Epidemiološka situacija je bolja u odnosu na onu prije desetak dana, kada smo imali 60 pacijenata na kovid odjeljenju, a sada ih imamo 10”, kazao je Popović za “Nezavisne novine”.

Dodao je da se sada mnogo veći broj pacijenata javlja u Bolnicu u Zvorniku, jer se, kako kaže, prije svega veliki broj pacijenata ranije plašio virusa korona, posebno onkološki pacijenti. Istakao je da je to, nažalost, dovelo do toga da se sada javljaju onkološki pacijenti koji su “zapušteni”, jer nisu dolazili redovno na preglede i operacije.

U Domu zdravlja Banjaluka naveli su da sada ambulante porodične medicine rade skoro kao i prije pandemije izazvane virusom korona. Kosana Stanetić, načelnica Službe porodične medicine, rekla je da sada dnevno u ambulantama porodične medicine bude pregledano između 4.200 i 5.000 osoba.

“Zbog smanjenja broja pacijenata koji se javljaju u ARI i kovid ambulante, smanjen je i broj timova porodične medicine koji rade na ovim poslovima”, navela je Stanetićeva za “Nezavisne novine”, ističući da je, međutim, sada period intenzivne vakcinacije, te da je značajan dio osoblja raspoređen za rad na vakcinalnom punktu.

Sa druge strane, u Domu zdravlja Bijeljina naveli su da i dalje rade u režimu rada u kovid-19 epidemiološkim uslovima i da je i dalje na snazi odluka o pružanju specijalističkih zdravstvenih usluga do 50 odsto kapaciteta te da vraćanje na uobičajen režim rada zavisi od instrukcija nadležnih institucija.

Izvor: Nezavisne | Autor: Anja Matarugić
7,400FansLike
457FollowersFollow