Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Bolnice se vratile načinu rada kao prije korone

Manji broj pozitivnih lica na virus korona, kao i smanjen broj preminulih, samim tim i stabilna epidemiološka situacija u Srpskoj doveli su do toga da zdravstvene ustanove ponovo rade u punom kapacitetu, kao i da se vrate u normalan režim rada.

Naime, s pojavom pandemije virusa korona zdravstvene ustanove u RS su reorganizovale način rada te je ukinut hladni operativni program, a većina bolničkih kapaciteta, kao i radne snage bila je usmjerena na liječenje oboljelih od kovida-19.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS kazali su da s poboljšanjem epidemiološke situacije i vraćanjem ljekara koji su bili u kovid odjeljenjima u svoje matične organizacione jedinice Univerzitetski klinički centar Republike Srpske gotovo se u punom kapacitetu vratio u normalan režim rada.

“To se odnosi na rad specijalističkih i supspecijalističkih ambulanti, kao i na planirani operativni program”, kazali su u UKC RS.

Iz Bolnice “Sveti vračevi” u Bijeljini ističu da su se vratili na rad u punom kapacitetu.

“Poboljšanjem epidemiološke situacije primjetan je veći broj pacijenata u ambulantama porodične medicine, ali i onih koji se odlučuju na hladne operacije, jer su odgođene u jeku pandemije”, kazali su iz Bolnice “Sveti vračevi”.

U Domu zdravlja Bijeljina naveli su da su smanjili aktivnosti u vezi s virusom korona sa 80 na 20 odsto.

“Praktično službe porodične medicine rade u punom kapacitetu kao i prije pandemije. U respiratorne ambulante idu oni pacijenti koji imaju simptome koji bi mogli da ukažu na postojanje infekcije virsom korona”, rekla je Bojana Paleksić Dokić, specijalista porodične medicine Doma zdravlja Bijeljina.

Dodaje da prate ono što se dešava u Bolnici “Sveti vračevi”, pa s obzirom na to da bijeljinska bolnica obavlja sve procedure kao i prije pandemija i u Domu zdravlja se tako ponašaju.

“Imamo veću posjetu pacijenta koji su bili vrlo strpljivi ovih prethodnih mjeseci, tako da se sada javljaju u većem broju zbog svojih hroničnih oboljenja, odnosno nekih kontrola koje su bile u zastoju dok je buktila pandemija”, kazala je Paleksić Dokićeva.

Da je primjetno da se sve veći broj pacijenata koji nisu oboljeli od kovida-19 pregleda i liječi zbog povoljnije epidemiološke situacije, potvrdio je i Ivan Popović, direktor Bolnice u Zvorniku, koji navodi da se pacijenti vraćaju u normalan režim odlaska kod ljekara.

Ističe da ova zdravstvena ustanova tokom pandemije nije zaustavljala svoj rad, da su sve ambulatne radile i da su svi operativni zahvati odrađivani. Kako kaže, sigurno su jedna od rijektih bolnica koje nisu zaustavile normalan proces rada.

Iz Doma zdravlja Banjaluka kazali su da se Služba porodične medicine skoro potpuno vratila normalnom sistemu liječenja pacijenata.

“Bolja epidemiološka situacija omogućila je da veći broj doktora i medicinskih sestara radi u ambulantama porodične medicine u redovnom radu”, kazala je Kosana Stanetić, načelnica Službe porodične medicine.

Kako kaže, broj pacijenata u redovnom radu je povećan i kreće se oko nivoa prije pandemije kovida-19.

“Najveći broj pacijenata u ambulantama porodične medicine čine oni s hroničnim bolestima. Zbog pandemije izazvane novim virusom korona ovi pacijenti su izbjegavali dolazak u zdravstvene ustanove, najviše zbog straha od zaraze. Sada pacijenti s hroničnim bolestima dolaze da obave svoje redovne kontrolne preglede”, kazala je Stanetićeva.

Pet uzoraka sumnjivo na indijsku varijantu

U Laboratoriji za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu nalazi se pet uzoraka pozitivnih na kovid-19, četiri koja su uzeta od stranih državljana i jedan uzet od državljanina BiH, koji će biti upotrijebljeni za eventualnu detekciju indijskog ili delta varijantnog soja virusa korona, rekao je za federalne medije Teufik Goletić, šef Laboratorije i član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva,.

Dodao je da se radi o uzorcima koji su uzeti od osoba za koje se zna da dolaze iz područja u kojima cirkuliše delta varijantni soj.

Izvor: Nezavisne | Autor: Dajana Vujatović
7,300FansLike
456FollowersFollow