Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Britanci proglasili Banjaluku najboljim neistraženim gradom u Evropi

Iako je često “u sjenci” susjednih zemalja, Bosna i Hercegovina nudi niz turističkih destinacija i istorijski značajnih lokacija. Tako se jedan grad u BiH našao na vrhu liste britanskog magazina.

Kako prenosi britanski “Express”, Banjaluka je proglašena “najboljim nedovoljno istraženim gradom u Evropi”.

“Lijepi mali grad proglašen je najboljim za posjetiti u Evropi, ali gotovo da nema turista. Banjaluka je drugi po veličini grad u Bosni i Hercegovini, smješten na rijeci Vrbas sa 138.963 stanovnika”, napisali su.

Oni ističu da je Banjaluka uvrštena na popis magazina za putovanja “Rough Guides” i to na temelju broja posjetioca koje je prikupila statistička agencija “Euromonitor”. Takođe, navode da je drugo mjesto zauzeo gradić Liepaja, koji se nalazi u Letoniji.

“Rough Guides” nazvao je Banjaluku jednim od atraktivnijih gradova u Evropi, koji ima bulevare s drvoredima i zelenim trgovima sa kafićima. Preporučuju posjetu Hramu Hrista Spasitelja, Umjetničkoj galeriji RS, džamiji Ferhadiji i tvrđavi Kastel. Takođe, navode da se u blizini nalaze slapovi Krupe, Muzej Ljubačke Doline i Rekreativna zona.

“Rekreativna zona, koja je udaljena autobusom od grada, opisana je kao zelena oaza sa stazama za aktivnosti na otvorenom poput planinarenja i vožnje biciklom. Slapovi Krupe opisani su kao putovanja u prošlost sa stazama kroz šumu na rubu vode, kao i samostanom i ruševinama dvorca”, dodaju.

Objasnili su da Banjaluka ima niz hotela i smještaja za turiste te da ima aerodrom, ali da do nje ne leti nijedna britanska aviokompanija.

Izvor: B92
6,700FansLike