Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Češka finansirala izgradnju vodovoda za stanovnike Orahove i Gašnice (Foto)

Ambasador Republike Češke u BiH Ivana Hlavsova, juče je sa gradonačelnikom Gradiške Zoranom Adžićem svečano u upotrebu pustila novoizgrađeni vodovod u Gašnici i Orahovi, rubnim naseljima na sjeverozapadu gradskog područja.

Radovi na izgradnji vodovoda počeli su prije sedam mjeseci, a radi se o projektu u koji je Češka razvojna agencija uložila 1,5 miliona KM. Na ime imovinsko-pravnih odnosa i za tehničku dokumentaciju iz gradskog budžeta izdvojeno je 170 hiljada maraka.

“Svake godine Češka u projekte u BiH uloži četiri miliona evra, u ovaj projekat vodosnabdijevanja smo uložili 1,5 miliona KM. Ovo je jedan od većih projekata koje smo finansirali. Posao je odrađen za sedam mjeseci, čak prije termina. Imali smo odlične izvođače radova i odličnu saradnju sa lokalnim vlastima. Saradnja sa lokalnim vlastima je i uslov za dobijanje naših projekata”, rekla je Hlavsova.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić zahvalio se Republici Češkoj, Češkoj razvojnoj agenciji, firmi „Elkot“ iz Brna i domaćem izvođaču radova „Građ – Promet“ iz Doboja.

„Uz pomoć prijatelja iz Češke riješili smo problem vodosnabdijevanja star decenijama. Pokazali smo da se znamo dobro organizovati i da smo proaktivni. Ovaj projekat je samoodrživ. Voda će značiti mnogo za više od 2.000 stanovnika i privrednike ovoga kraja“, rekao je Adžić.

Muris Hevešević, predsjednik MZ Orahova rekao je da će vodovod značiti mnogo za 735 domaćinstava ovog velikog naselja. Orahova je do sada koristila tehničku vodu iz Draksenića.

Projekat „Inostrana razvojna saradnja Republike Češke sa BiH“ obezbijedio je kroz cjevovod dug 18 kilometara pitku vodu za više od 2.000 stanovnika Orahove i Gašnice.

U Gašnici je izgrađena pumpna stanica kapaciteta 10 litara vode u sekundi, a u Orahovi rezervoar zapremine 200 kubnih metara. Sandro Zeničanin, direktor „Vodovoda“ rekao je da je ovo još jedan projekat realizovan uz pomoć stranih investitora. Najavio je i nove projekte vodosnabdijevanja širom Lijevče polja.

Ovim vodovodom će gazdovati JKP „Vodovod“ iz Gradiške. U znak zahvalnosti za ovaj kapitalni projekat gradonačelnik Adžić uručio je zahvalnicu i poklone ambasadorici, njenim saradnicima i izvođačima radova, a poklone su im uručili i susretljivi Orahovci.

Izvor: mojagradiska.com | Autor: Boško Grgić
7,400FansLike
457FollowersFollow