Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Cijene goriva: Nisu pumpadžije krive

Sve nas je zadesila ista muka sa divljanjem cijena goriva. Svi mi bez imalo stida kažemo, “malo im je”, misleći na pumpadžije.

No stvarni krivac svakako nisu pumpadžije…

Ko je onda kriv?

Uzmimo prosjek cijena od prije par dana koji je iznosio između 2.20 i 2.25KM po litri dizel i benzin goriva.

Nabavna cijena oba naftna derivata je oko 1.05-1.10KM. Gdje se gubi ona razlika novca od 1.10-1.20KM? Pumpadžije uzimaju maržu zavisno od raznih okolnosti samo 0.07 do 0.15KM. Da, u prosjeku samo 10-ak feninga po litri. Ko nam “krade” više od 1KM?!

Naravno, najveća aždaja, ta aždaja se zove država.

Nama običnim potrošačima više od 1KM uzme država, a uzimaju i od marže od koje pumpadžije i ne žive. Žive od mrvica što im ostane, žive od lokala i marketa u sklopu benzinske pumpe.

Ko tu ispašta? Opet zaposleni radnici na tim pumpama. Ko još? I same pumpadžije, jer treba navući za plate radnicima. Gdje su ostali rashodi što pumpadžije plaćaju, struja, voda, komunalije…

Pored navedenog, pumpadžije plaćaju i inspekcijske uzorke goriva oko 500KM, inspekcijsko baždarenje instrumenata oko 2000KM, porez na dobit 10%, dividendu na podizanje svog novca 20%, kao i komunalnu i republičku taksu koja je oko 4000KM. Gdje je još porez na sve to…

Najveći udar na potrošače

Da se vratimo na nas potrošače od onog što nama država uzima. Rekli smo više od 1KM. Da, nama uzima više od deset puta nego pumpadžijama.

Akcize na dizel su 0.30KM, odnosno na benzin 0.35KM. Putarine i autoputarine 0.15KM, odnosno 0.25KM. Što je ukupno na ove naše divne puteve 0.40KM i u startu iznosi 0.70-0.75KM. Te na to 0.02 feninga prevoza, pa onda kad uračunamo nabavnu cijenu i maržu ide zloglasni PDV, koji varira zavisno od ukupnog iznosa.

I tako nama država po litri trenutno uzima 1.10-1.20KM.

Mi za natočenih 50 litara goriva bacimo oko 55-60KM. Tako u začaran krug svako od nas. Kada odbijemo namete i uzmemo samo realnu cijenu koju dajemo ona iznosi: nabavna cijena+marža i gorivo ne prelazi 1.20KM.

Nije strašno, dobro je, samo da se ne puca, “ćut’ da nije našeg Mile i Bakira bilo bi nam gore”.

Država mora reagovati

“Hitna sjednica Odbora za međunarodni putnički saobraćaj pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH biće održana u srijedu u Sarajevu. Jedna od tačaka dnevnog reda odnosi se na skupo gorivo. Naš prijedlog biće da se država odrekne dažbina koje je nametnula. To je jedini način da se ublaži ovaj udar”, rekao je Dejan Mijić, predsjednik Udruženja za međunarodni prevoz putnika BiH.

Mnogo zemalja se suočava sa poskupljenjem goriva, ali su se neke od njih uhvatile u koštac sa problemom, za razliku od BiH. Npr, u Hrvatskoj su najavili ograničenje cijena.

Na potezu je naša država, koja mora smanjiti svoje namete.

Gradiskalive.com
6,700FansLike