Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Da li banane pomažu kod gastritisa?

Jedino voće koje je preporučljivo za konzumiranje kod svih oblika gastritisa su banane, obzirom da su one izvor supstanci korisnih za probavni sistem, regeneraciju, liječenje, poboljšanje mikroflore i zgrušavanje krvi. Ipak, banane mogu predstavljati ozbiljan problem u situaciji kada imate neku od crijevnih bolesti u akutnoj fazi, upozorava slavna ruska doktorka i dijetolog Tatjana Razumovska.

Gastritis je u suštini opasan, jer se u nedostatku odgovarajuće terapije pogoršava erozijama i čirevima.

Dijeta kod gastritisa važna je koliko i lijekovi, i uključuje hranu koja spašava i popravlja upaljenu sluznicu želuca. Kako bi stimulisali probavnu aktivnost, tijelu treba mnogo korisnih supstanci, elemenata u tragovima, vitamina i biljnih vlakana, sve što banane imaju, tako da zadovoljavaju sve zahtjeve koje ljekari postavljaju pacijentovoj ishrani.

Kod gastritisa, banane imaju brojne prednosti, pa su poželjne u jelovniku svakog pacijenta. Banane vraćaju kiselinsko-baznu ravnotežu, uklanjaju toksine i otrove, pomažu da se smanji intenzitet upale i djeluju laksativno. Istovremeno, banane poboljšavaju stanje mikroflore i pomažu u ublažavanju napetosti.

Osobama sa gastritisom se savjetuje da jedu banane da bi se smanjila kiselost želuca i rizik od gorušice, ali je bolje izbjeći to voće u slučaju crijevnih bolesti u akutnoj fazi, izjavila je ruska ljekarka Tatjana Razumovska. Prema riječima dijetologa, zelene nezrele banane imaju visok sadržaj natrijuma i stoga mogu da djeluju kao diuretik.

“Zrele banane djeluju laksativno, zato je to voće najvjerovatnije štetno tokom poremećaja crijeva ili gastrointestinalnih oboljenja u akutnoj fazi. Mogu da izazovu nadutost”, objasnila je slavna doktorka Razumovska.

Ona je dodala da jedna banana daje energiju za sat vremena treninga snage ili teškog fizičkog rada. Kako kaže, ako se voće osuši, sadržaj kalorija u banani će se povećati pet puta.

Takođe, ova doktorka upozorava da banane za gastritis nikako ne smijemo kombinovati sa nekim drugim proizvodima, a jedino kombinovanje moguće je sa kefirom, pavlakom, svježim sirom, mlijekom ili jabukom.

Ako jedete banane na prazan želudac, količina magnezijuma u krvi će se znatno povećati, što može da bude štetno za srce.

Izvor: B92
6,700FansLike