Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Da li su neki radari u Srpskoj postavljeni mimo zakona?

Radari za kontrolu brzine već dugo vremena zadaju glavobolje vozačima u Srpskoj, a rasprave o tome da li su radari postavljeni u skladu sa zakonom ne prestaju.

Žalbe građana sve su češće.

Zdravko Ivić, vlasnik „Auto škole Ivić“, dobio je kaznu za prekoračenje brzine koju odbija da plati. Tvrdi da je radar nepropisno postavljen, te da je kazna neosnovana. Pravdu će, kaže, potražiti na sudu.

“Na prevaru i suprotno zakonskim propisima uzimaju novac od građana i mislim da je krajnje vrijeme da se prestane sa tim. Sam sam dobio isto prijavu za prekoračenje brzine”, žali se Ivić.

Sporni radar nalazi se kod mosta u naselju Karanovac u Banjaluci i ovim putem svakodnevno prođe hiljade vozila.

“Saobraćajni znak koji ograničava brzinu kretanja od 40 km/h postavljen je prije raskrsnice i samim tim njegovu važnost neutrališe raskrsnica, a nakon raskrsnice nije postavljen novi znak koji bi ograničio brzinu kretanja na 40 km/h. S obzirom da je ovo magistralni put, brzina kretanja od raskrsnice je 80 km/h, objašnjava Ivić.

Ivićeve riječi potvrđuje Pravilnik o saobraćajnim znakovima i signalizaciji na putevima, u kojem jasno stoji da znak ograničenja brzine, ako to ograničenje i dalje važi, mora biti postavljen i nakon raskrsnice. Identična situacija je i sa radarom koji se nalazi nekoliko kilometara dalje, kod novog mosta u naselju Srpske Toplice. Iz policije tvrde da je u oba slučaja sve po zakonu, prenosi BN.

“Stacionarni radarski sistemi postavljeni na magistralnom putu MI-101 u ulici Manjačkih Ustanika, naselje Srpske Toplice, u neposrednoj blizini Osnovne škole „Branislav Nušić – kao i radar koji se nalazi na istom putu u naselju Karanovac, grad Banjaluka, postavljeni su u skladu sa zakonskim propisima i podzakonskim aktima”, odgovaraju iz MUP.

Iako MUP tvrdi da su radari postavljeni u skladu sa zakonom, propisi kažu drugačije. Budući vozači u auto školama uče da znakovi izričitih naredbi prestaju da važe nakon raskrsnice.

Izvor: srpskainfo.com
7,400FansLike
458FollowersFollow