Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Da li znate koji su simptomi mini srčanog udara? Često se zanemaruju, a mogu biti fatalni

Kada pomislimo na srčani udar, uglavnom zamišljamo dramatičan bol u grudima. Međutim, godišnje se događa i 20 posto mini ili tihih srčanih udara. Simptomi mini srčanog udara su mnogo suptilniji. Ovo stanje naziva se tihim infarktom miokarda ili tihom ishemijom.

“Mini srčani udar mogu obilježiti minimalni, neprepoznatljivi simptomi, a ponekad simptoma ni neće biti. Bez obzira na to, on nije ništa manje ozbiljan od pravog srčanog udara”, rekao je kardiolog Laksami Mehta za “The Healthy”.

Kada se pojave, simptomi mogu da variraju od nelagode u grudima, preko otežanog disanja, mučnine i vrtoglavice, do bola u vilici.

Prepoznavanje čak i najblažih znakova mini srčanog udara ključno je, jer su rana dijagnoza i liječenje potrebni za smanjenje ozbiljnih zdravstvenih posljedica koje mogu da uslijede. Zato navodimo pet simptoma mini srčanog udara koji se često zanemaruju.

Gorušica

“Čudno, ali istinito: napad gorušice ponekad može biti simptom mini srčanog udara”, kaže dr Mehta.

Doktro Majk Sevilja kaže da su pacijenti tražili lijekove protiv žgaravice u trenucima za koje se kasnije pokazalo da su bili mini srčani udari. Međutim, kada lijekovi ne ublaže tegobe, to je znak da problem možda nije u želucu, već u srcu.

Osjećaj kao da smo istegnuli mišić

Bol u vratu, grudima ili gornjem dijelu leđa može biti posljedica istegnuća mišića i nije zabrinjavajuća. Međutim, može ukazivati i na mini srčani udar, a ne samo na znak prenaprezanja.

Dugotrajan, izražen umor

Osjećaj umora tokom dužeg razdoblja nije uvijek znak da mnogo radimo.

“Takav umor ne možemo da izliječimo spavanjem i kofeinom. Kada se iscrpljenost čini nerazmernom dnevnim aktivnostima, to može biti suptilni znak da nešto nije u redu sa srcem”, ističe dr Mehta.

Nedostatak daha

Nedostatak daha uobičajen je nakon fizičkog napora ili stresnog događaja. Međutim, ako se poteškoće s disanjem nastave nakon odmora, to može biti znak upozorenja na mali srčani udar.

Simptomi slični gripu

U ovo doba godine prehlade su uobičajene. Međutim, ako kašalj, otežano disanje i umor traju predugo, a osoba je izložena riziku od srčanih bolesti, vrijeme je za posjetu kardiologu.

Izvor: B92
7,200FansLike
438FollowersFollow