Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Da li znate zbog čega zebre imaju pruge?

Jedna od tajni prirode koja je oduvijek mučila naučnike jesu zebrine pruge.

Dok su stručnjaci do sada mogli samo da nagađaju čemu one zapravo služe, naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji smatraju da su uspjeli da otkriju misteriju.

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u časopisu “Nature Comunications”. Kalifornijski tim naučnika, tvrdi da se odgovor na pitanje nalazi u evoluciji.

“Zebre su vremenom razvile prepoznatljive crno-bijele pruge kako bi mogle da se odbrane od mušica, koje su ih konstantno ujedale. Pruge su dobar način da se zebre zaštite, jer njihove šare odbijaju mušice”, objašnjava naučnik Tim Karo, koji je vodio ovaj istraživački tim.

“Tamo gdje je populacija muva veća, razmak između šara je manji, a zebre su razvile ovu osobinu, jer je njihova dlaka kraća od one kod srodnih vrsta, pa ih slabije štiti od ujeda.”

Rješenje do kog su kalifornijski stručnjaci došli zapravo nije novo, ali su sada konačno ponuđeni i čvrsti dokazi. Šare ovih životinja, variraju u zavisnosti od mjesta koje one nastanjuju i određujućih faktora, poput klimatskih uslova, lokalnih predatora, ali i muva. Upravo na osnovu toga varijacije u šarama dovedene su u blisku vezu sa prisustvom muva koje ujedaju na pomenutom terenu.

Izvor: magazin.novosti.rs
7,300FansLike
457FollowersFollow