Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Danas počinje novo brojanje glasova za predsjednika Srpske

“Otvaranje vreća i kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske počinje danas u glavnom centru za brojanje u Sarajevu uz televizijski prenos”, saopštila je Centralna izborna komisija BiH.

Iz CIK-a su naveli da otvaranje vreća vreća i kontrolno brojanje počinje u 15.30 časova.

Akreditovani posmatrači političkih stranaka, kandidati koji se pojavljuju na glasačkom listiću, kao i akreditovani posmatrači za praćenje glavnog centra za brojanje mogu biti prisutni u toku brojanja.

Iz CIK-a su naveli da tri javna rtv servisa u BiH, kao i drugi zainteresovani mediji mogu uživo prenositi otvaranje vreća i kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića.

Otvaranje vreća i kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića po službenoj dužnosti na svim redovnim biračkim mjestima u Republici Srpskoj za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske obaviće se na osnovu naredbe CIK-a.

Brojanje u tri smjene

“Kontrolno brojanje glasova za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske radiće se u tri smjene, ali je nezahvalno prognozirati do kada će trajati”, rekao je direktor Glavnog centra Goran Mišković.

Mišković je naveo da u Glavnom centru za brojanje u dvorani “Zetra” uveliko traju pripreme terena za početak kontrolnog brojanja glasova.

On je dodao da se mora imati u vidu brojanje glasova koji se već broje, a pristigli su i oni iz inostranstva, te da poslije naredbe o kontrolnom brojanju CIK mora reorganizovati rad.

“Angažovani u Centru za brojanje danima rade u tri smjene i tako će i nastaviti. Trenutno prebrojavamo glasove pristigle putem pošte, pa se sada moramo reorganizovati”, rekao je Mišković.

On je dodao da će jedan broj osoblja i dalje raditi te poslove, dok će jedan broj biti na kontrolnom brojanju koje počinje danas u 15.30 časova.

“Radićemo kako je i planirano i tempom kojim budemo mogli, na koji će uticati i brzina isporuka materijala iz skladišta”, objasnio je Mišković.

Mišković je napomenuo da je teško i nezahvalno prognozirati do kada će ovaj posao trajati, ali vjeruje da će biti obavljeno kako treba i da će sve proći u najboljem redu.

CIK BiH korigovao je u utorak, 11. oktobra, naredbu o ponovnom brojanju glasova za nivo predsjednika i potpredsjednike Srpske, izglasana dan ranije, navodeći da je riječ o kontrolnom brojanju na osnovu kojeg će biti utvrđeni rezultati po službenoj dužnosti, a ne po prigovorima.

Odluka, podržana od većine članova CIK-a, usvojena je zbog, kako su naveli, očiglednih neregularnosti u brojanju na biračkim mjestima.

Izvor: Agencije
6,200FansLike