Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Deset stipendija za studente i srednjoškolce iz boračke kategorije (Foto/Video)

U prostorijama Gradske boračke organizacije Gradiška potpisani su Ugovori o korištenju stipendija za desetoro djece iz boračkih kategorija. Ugovore su potpisali predstavnici Fondacije „Solidarnost“ i roditelji, odnosno staratelji stipendista.

Fondacija Solidarnost, osnovana pri Gradskoj boračkoj organizaciji Gradiška, duži niz godina bavi se pomaganjem boračke populacije. Pored brojnih aktivnosti, redovno se, godišnje, izdvajaju sredstva za pomoć u školovanju djece iz ove kategorije. U narednih deset mjeseci, studenti će mjesečno dobijati po 100 KM, a srednjoškolci po 80 KM.

Dalibor Šljivar školuje dvoje studenata. Pomoć od stotinu maraka tokom narednih mjeseci, kaže, pokriće dio neophodnih troškova.

Fondacija „Solidarnost“ i na druge načine tokom godine pomaže boračke kategorije: pri kupovini drveta za ogrijev, za stambeno zbrinjavanje, banjsko liječenje pripadnika boračke populacije, te kroz jednokratne novčane pomoći.

Fondacija se finansira iz više izvora. Najveći dio sredstava dolazi iz gradskog Budžeta.

„U Nacrtu gradskog Budžeta za narednu godinu, planirana su dvostruko veća izdvajanja za aktivnosti Fondacije“, naglašava Milovan Gagić, predsjednik Gradske boračke organizacije Gradiška i dodaje da će to omogućiti i veća izdvajanja za korisnike Fondacije.

Osim sredstava iz lokalnog Budžeta, Fondacija “Solidarnost” se finansira od članarina boraca, dijela invalidnina koje ostvaruju porodice poginulih boraca i ratni vojni invalidi, te putem donacija privrednika i drugih donatora.

Pogledajte prilog RTVG-a:

Izvor: RTVG | S.T.
6,700FansLike