Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Dijazepam od danas ponovo u apotekama

Lijek “dijazepam, mikroklizme” od pet i 10 miligrama, novog proizvođača, već od danas bi trebalo da bude dostupan u apotekama koje imaju ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske.

Zahvaljujući spremnosti Fonda da prihvati novu cijenu, osiguranici ovaj lijek i dalje neće morati doplaćivati, navodi se u saopštenju FZO Republike Srpske.

Nakon saznanja da se ovaj lijek, koji koriste uglavnom oboljeli od epilepsije, ne može pronaći u apotekama, FZO Republike Srpske je pokrenuo inicijativu i postigao dogovor sa jedinim dobavljačem koji je uspio ovaj izuzetno značajan lijek da obezbijedi za naše tržište”, saopšteno je iz Fonda.

Fond je, dodaje se, o tome prethodnih dana obavijestio i apoteke, te očekuju da je isporuka ovog lijeka već počela.

Iz Fonda podsjećaju da u jednom periodu ovaj lijek nije bio dostupan u apotekama, budući da je riječ o lijeku koji je neregistrovan, te je samim tim otežan njegov uvoz.

Pacijenti koji su sami kupovali lijek u drugim zemljama, dok nije bio dostupan u domaćim apotekama, mogu predati Fondu zahtjev za refundaciju troškova, istaknuto je u saopštenju.

“Ovaj lijek se pored liste A1, lijekova koji se izdaju na recept, nalazi i na bolničkoj listi i listi domova zdravlja. Fond nabavlja “dijazepam” putem javnih nabavki za bolnice i za domove zdravlja i ovim zdravstvenim ustanovama lijek je uredno isporučivan, u skladu sa potpisanim ugovorom između Fonda i dobavljača”, navedeno je iz FZO Republike Srpske.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske podsjećaju da se svi lijekovi koji nisu registrovani na tržištu BiH nabavljaju putem interventnog uvoza.

Izvor: Agencije
7,300FansLike
456FollowersFollow