Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Djevojčice brale cvijeće u Banjaluci pa naišle na bombe

Pukom srećom izbjegnuta je tragedija u banjalučkom naselju Petrićevac kada su djevojčice otišle da beru cvijeće u obližnji šumarak, gdje su naišle na odbačenu pušku i dvije ručne bombe.

Foto: Glas Srpske

Šok i nevjerica zavladali su ovim naseljem, nakon što je juče ujutru prostrujala vijest da su djevojčice koje pohađaju peti, sedmi i osmi razred osnovne škole u nedjelju poslijepodne oružje našle u šipražju udaljenom samo 100 metara od prve kuće.

Mještani, kažu, još sebi ne mogu doći od straha, pitajući se šta se tek moglo desiti da su to šipražje zapalili, što redovno rade svake godine.

Borka Ilić, baka jedne od djevojčica, priča za “Glas Srpske”, da su djevojčice oružje, bačeno pored crne kese, uslikale mobilnim telefonom i odmah dotrčale da pokažu ukućanima.

“Moj sin nije oklijevao, odmah je otišao da se uvjeri nakon čega je pozvao policiju i prijavio šta su djeca pronašla. Policija je brzo došla i označila taj teren, rekavši da će doći i demineri”, prepričava Ilićeva.

Dodala je da djeca iz naselja svakodnevno odlaze na to mjesto da se igraju i beru cvijeće.

“Dobro je da sa djevojčicama u tom trenutku nisu bili i dječaci, jer bi oni sasvim sigurno iz znatiželje dirali to odbačeno oružje. I dalje smo u strahu iako nikad niko ništa slično nije zapazio u tom šumarku”, rekla je Ilićeva.

Jedna mještanka koja nije željela da joj objavimo ime kaže da je za taj slučaj čula od komšija, te da ne može da vjeruje da je neko tek tako ostavio   pušku i bombe, na dohvat djece.

“Vidjela sam policiju u nedjelju da prolazi pored kuće, ali ni na kraj pameti mi nije bilo da se takvo nešto moglo desiti u našem naselju. Sumnjam da je to uradio neko iz komšiluka, jer uglavnom svi imaju djecu, koja se igraju u tom šumarku”, ispričala je Nada.

Vođa tima za uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstva (NUS) u Civilnoj zaštiti Republike Srpske Rade Jakovljević potvrdio je za “Glas Srpske” da su juče na terenu zatekli staru automatsku pušku i dvije ručne bombe M75.

“Oružje je predato u Policijsku stanicu Lazarevo”, kazao je Jakovljević.

Dodao je da su pregledali kompletan teren koji je policija obilježila i zamolili mještane da odmah prijave ako nađu nešto slično.

Teren

Rade Jakovljević kaže da je tim za uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstva svakodnevno na terenu.

“Na oružje rjeđe nailazimo, ali zato minsko-eksplozivnih sredstva ima  dosta”, kazao je Jakovljević.

Izvor: Glas Srpske | Autor: Danijela Bajić
7,400FansLike
458FollowersFollow