Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Dodik i Adžić posjetili pravoslavni hram u Gradišci (Foto)

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, nedavno proglašen velikim dobročiniteljem obnovljene Pravoslavne crkve Pokrova presvete Bogorodice u Gradišci, nakon komemoracije Srbima iz Zapadne Slavonije, posjetio je ovaj hram.

On je zajedno sa saradnicima, gradonačelnikom Gradiške Zoranom Adžićem i gostima iz Srbije i Srpske, uvjerio se u izuzetan graditeljski poduhvat prilikom obnove crkve, spomenika srpske istorije i duhovnosti.

Podsjećamo, Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem, koji je prošle godine osveštao hram Pokrova presvete Bogorodice i Parohijski dom u Gradišci, za velike dobročinitelje, osim Dodika, proglasio je Željku Cvijanović, Zorana Adžića, Milu Kovačevića i Mladena Vidovića.

Dodik je rekao da je  ovdje vidljiv doprinos današem vremenu, pravoslavnoj vjeri i crkvi.

“Ova crkva ovdje stoji više od jednog vijeka i predstavlja svjetionik pravoslavlja na ulasku u Republiku Srpsku”, rekao je  Dodik.

Gradiški arhijerejski namjesnik Gojko Slijepčević, danas je ugostio zvaničnike Srpske, Srbije i Grada Gradiška, rekavši da su nadmašeni napori svih prethodnih generacija koje su obnavljale Hram Pokrova presvete Bogorodice.

“Bog je dao da vaskrsne ovaj hram u svoj svojoj ljepoti”, naglasio je Slijepčević.

Prvi pravoslavni hram u Gradišci izgrađen je 1866. godine. Prota Dušan Subotić je 1927. podigao veliki hram Pokrova Presvete Bogorodice, koji je porušen 1941. godine.

Izgradnja novog Hrama Pokrova Presvete Bogorodice završena je 1973. godine, a njegova rekonstrukcija, počela je prije pet godina.

Izvor: srpskainfo.com / Milan Pilipović
6,700FansLike