Cookie Consent by Free Privacy Policy website

“Dodikova najava da će Šmita spriječiti da uđe u Srpsku je protivustavna”

“Prijetnja Milorada Dodika, predsjednika RS, da će spriječiti visokog predstavnika da uđe u Republiku Srpsku i da će mu ograničiti slobodu kretanja je protivustavna.”

“Nepromišljene prijetnje i smiješne tvrdnje Dodika o statusu i ovlastima visokog predstavnika su neprihvatljive i predstavljaju još jedan korak niz opasan put koji je on izabrao – put izolacije”, navodi Ambasada SAD u BiH na društvenoj mreži Iks.

Navode da ovo predstavlja još jedan smišljeni Dodikov napad na Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak BiH i državu BiH.

Dodaju da je visoki predstavnik odgovoran za nadzor provođenja civilnih aspekata Dejtonskog sporazuma, koji funkcionere obavezuje na saradnju s njim, a uživa diplomatski status u cijeloj BiH prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima.

“Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju visokog predstavnika i njegovu upotrebu bonskih ovlaštenja kada je to potrebno, te će nastaviti pozivati na odgovornost one pojedince koji se ponašaju protiv Dejtona”, zaključuje Ambasada SAD u BiH.

Podsjećamo, Dodik je izjavio juče da piše uredba koja će omogućiti da se Kristijan Šmit, kojeg ne Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, uhapsi i deportuje iz Republike Srpske.

Ipak, Dodik je ublažio ovu izjavu rekavši da kada Šmit bude u tranzitu da će da “dobije pratnju da što prije prođe”.

“Ako dođe na neki sastanak u Republici Srpskoj biće izbačen. Ne možemo mi to znati, ali policijske stanice će imati zadatak da čim saznaju da se ta bjelosvjetska lopurda naiđe u Republici Srpskoj, dužni su da organizuju jedinice i da ga izbace odatle. To će se desiti”, rekao je Dodik.

Izvor: Nezavisne
7,300FansLike
458FollowersFollow