Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Dom zdravlja Banjaluka: Neki su sa Kovid pacijentima radili samo pola sata

Dom zdravlja u Banjaluci se zbog epidemije virusa korona i ogromnog priliva pacijenata suočava sa znatno većim novčanim izdacima, ali uprkos tome, rukovodstvo nastoji da sva sredstva koja može usmjeri za stimulaciju radnika.

Kako su saopštili iz ove ustanove, doprinos radnika se cijeni i ni u jednom momentu nije osporavan.

Iz banjalučkog Doma zdravlja su istakli da su svi radnici koji su radili sa potencijalno zaraženi pacijentima bili novčano stimulisani.

“Stimulacije koje su se obračunavale na redovnu platu radi objektivne raspodjele nisu obračunavane na mjesečnom ni dnevnom nivou, nego na osnovu vremena, odnosno radnih sati provedenih u radu sa potencijalno zaraženim pacijentima”, navodi se u saopštenju Doma zdravlja.

Shodno tome, dodaje se, raspon stimulacije kod radnika je različit jer su neki u toku mjeseca radili pola sata dok su neki imali i po 172 radna časa u ARI i kovid ambulantama.

“Dom zdravlja je učinio velike napore da u pandemiji virusa korona adekvatno odgovori novonastaloj situaciji i na adekvatan način zaštiti zdravlje naših građana”, ističu u saopštenju.

Iz Doma zdravlja su istakli da su konstantno reorganizovali timove za rad i obezbjeđivali svu neophodnu opremu, kako bi radnici mogli da spremno odgovore ovom izazovu.

“Sve ovo vrijeme rukovodstvo Doma zdravlja u Banjaluci nastoji da zaposlene stimuliše i nagradi njihov rad kad god je to moguće cijeneći težinu, specifičnost i obim posla, kao i profesionalnu požrtvovanost koju su pokazali”, navodi se u saopštenju.

Iz Doma zdravlja napominju da se medicinsko osoblje i radnici u ARI ambulanti za učenike srednjih škola i odrasle, ARI ambulanti za djecu predškolskog uzrasta i učenike osnovnih škola, ARI laboratorije, ARI RTG, Higijensko-epidemiološke službe, ARI ambulanti pri Službi hitne medicinske pomoći, te kovid ambulantama mjesečno nagrađuje u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima.

“Takođe, skraćenim radnim vremenom koje moraju provesti u zaštitnoj opremi u specifičnim uslovima nastoji se olakšati posao medicinskim radnicima koji liječe pacijente oboljele od kovida 19”, dodaje se u saopštenju.

Iz banjalučkog Doma zdravlja su napomenuli da su, osim stimulacija koje se izdvajaju iz vlastitih sredstava ove ustanove, dodjeljivane više puta u toku protekle godine i druge novčane stimulacije, kojima je prepoznat trud i zalaganje medicinskih radnika.

Odlukom Vlade Republike Srpske o isplati jednokratne novčane pomoći zdravstvenim ustanovama, svim zaposlenim u javnim zdravstvenim ustanovama iz sredstava Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske isplaćena je jednokratna novčana pomoć u pojedinačnom iznosu od 1.000 KM u aprilu prošle godine.

Dodaju da su odlukom tadašnjeg gradonačelnika Igora Radojičića radnici ove ustanove novčano stimulisani.

“Od grada Banjaluka 27. oktobra prošle godine uplaćeno je 160.000 KM za radnike naše ustanove u visini od 10 odsto na platu”, ističu u banjalučkom Domu zdravlja.

Iz ove ustanove podsjećaju da je Vlada Republike Srpske 19. novembra prošle godine, na prijedlog srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, uplatila banjalučkom Domu zdravlja 150.000 KM, a sredstva su iskorištena za stimulaciju radnika u visini od 10 odsto na platu.

“Rukovodstvo Doma zdravlja Banjaluka će nastojati da i u narednom periodu na različite načine stimuliše rad i zalaganje naših zaposlenih”, zaključeno je u saopštenju.

Izvor: banjaluka.com
7,200FansLike
438FollowersFollow