Cookie Consent by Free Privacy Policy website

“Duhovski dani” u Vrbaškoj: Bogatstvo folklora i raskoš kulture

U Vrbaškoj kod Gradiške otvorena je trodnevna manifestacija “Duhovski dani” koju 16. put organizuje Kulturno-umjetničko društvo “Mirkovo kolo”.

“Duhovske dane” proglasio je otvorenim gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić. On je rekao da je ovo dokaz bogatstva Potkozarja i Lijevče polja u oblasti kulture i umjetnosti.

“Gradiška ima čime da se pohvali jer smo stvorili odlične uslove za društvene aktivnosti u našim mjesanim zajednicama i selima. U Vrbaškoj su veoma vrijedni a nedavno renovirani dom koriste na najbolji način”, rekao je Adžić.

“Gosti naše mjesne zajednice biće kulturno-umjetnička društva sa različitih merdijana, Meksika, Kolumbije, Poljske, Grčke, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije i RepublikeSrpske. Ovo je prilika da prikažemo svoju tradiciju i običaje, čime čuvamo našu kulturnu baštinu i upoznamo kulturu drugih zemalja”, rekao je Miroslav Lajić, predsjednik KUD-a “Mirkovo kolo”.

Festival “Duhovski dani”, svake godine je bogatiji i sa većim brojem učesnika.

“Naše kulturno-umjetničko društvo formirano je u ljeto 2008. godine. Već u martu 2009. godine “Mirkovo kolo” imalo je 150 aktivnih članova. Iste godine organizovali smo prvi festival “Duhovski dani”. Prvih nekoliko godina na festival su učestvovale grupe iz susjednih gradova i opština. Kasnije je festival dobio međunarodni karakter. Ovdje su nastupali folkloraši iz Srbije, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, pa čak i daleke Kanade. Festival je prerastao u trodnevnu manifestaciju, gdje se ne prestavljaju samo grupe iz Evrope već i Južne Amerike”, pojasnio je Lajić.

Večeras će u Domu Vrbaška, druge večeri “Duhovskih dana”, nastupiti kulturno-umjetnička društva “Sveti Sava” iz Banjaluke, “Grigor Vitez” iz Okučana, “Kozara” iz Gornjih Podgradaca, “Dukati” iz Laminaca i “Mirkovo kolo” iz Vrbaške.

Izvor: Nezavisne | Milan Pilipović
7,400FansLike
459FollowersFollow