Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Dvorište puno ljubavi: Bračni par iz Bok Jankovca naseljava rode (Foto)

Želja Mirka i njegove supruge Zdravke Kekez Seke, da se u njihovom dvorištu naseli što više roda i da Bok Jankovac postane selo roda, polako se ostvaruje.

U Mirkovo i Zdravkino dvorište su nedavno komunalci dovezli šest drvenih stubova, a juče su na ukupno sedam bandera postavili metalne nosače za gnijezda. Zdravka kaže da se njena dugogodišnja želja polako ispunjava.

“Godinama smo to priželjkivali, da imamo što više gnijezda i evo želja nam se ispunjava. Podrška nam stiže iz svih krajeva pa i daleke Njemačke gdje smo Mirko i i ja nekad živjeli”, ističe Zdravka.

Ona dodaje da priželjkuje da sva gnijezda budu naseljena i da njoj neće biti teško sve rode nahraniti.

Mirko sumnja da će prve godine rode zauzeti sva gnijezda, ali se nada da će se tokom godina to dogoditi.

“Vjerujem da će se dogodine vratiti mladi i naseliti 3-4 gnijezda, a onda u narednim godinama njihovi potomci mogli bi naseliti i ostala”, kaže Mirko za Radio Gradiška.

Mlade rode su već počele sa dužim letovima i pripremama za selidbu u toplije krajeve. Ali jedna mlada roda po imenu David još čeka na svoj prvi let. David je roda koja se izlegla na banderi u njivi i prva izletjela iz gnijezda, ali kada se htjela vratiti roditelji joj to nisu dozvolili. U svađi i izbacivanju iz gnijezda roditelji su je povrijedili i od tada se Mirko i Zdravka brinu za nju i redovno je vode doktoru.

“Doktor je rekao da je rana zarasla i da je sve u redu. Ona bi mogla otići, ali ako i ostane nema veze, mi ćemo je hraniti i brinuti se o njoj. Ja sam joj stavio kariku na nogu pa ću je moći prepoznati. Volio bih sljedeće godine, ako ima neko uduženje ornitologa, da mlade rode prstenujemo pa da znamo njihov životni put”, rekao je Mirko koji zajedno sa suprugom Zdravkom rode hrani, štiti od grabljivaca, liječi povrijeđene, prati svaki njihov let, prebrojava mlade, a krajem augusta ispraćaju na put u toplije krajeve.

U subotu Mirku i Zdravki dolazi unuka iz daleke Njemačke da upozna, ali i pozdravi se sa rodama jer će tad izliječenu povrijeđenu rodu pustiti da poleti.

Izvor: Mondo
6,700FansLike