Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Ekološka “atomska bomba” na obali Vrbasa u Srpcu (Video)

Opština Srbac ima nekoliko bisera – močvarno-barski kompleks „Bardača“, planinu Motajicu, rijeke Savu i Vrbas, ali i vjerovatno najveću divlju deponiju koja se nalazi u ovom dijelu Srpske.

Deponija se nalazi u naseljenoj mjestu Inađol, u neposrednoj blizini Fudbalskog stadiona „Sloga“ i svega stotinu metara od Vrbasa. Da stvar bude gora, Srbac je prije nekoliko decenija proglašen za jednu od najčistijih opština na prostorima bivše Jugoslavije.

Foto: Igor Kalaba/ Centar za zaštitu životne sredine

Iako je Republička uprava za inspekcijske poslove prije osam godina zabranila preduzeću „Komunalac“ da odlaže otpad na deponiju udaljenu dva kilometra od centra grada, to se, kako stvari stoje i kako pokazuje stanje na terenu, nije desilo. Deponija je svakim danom sve veća, a smrad je sve nepodnošljiviji.

Deponija je smještena u blizini rijeke Vrbas i na njoj je godinama odlagano smeće, što je pričinjavalo ogromne probleme obližnjim domaćinstvima zbog nesnosnog smrada. Mještanima je smetao i dim jer su nepoznate osobe u više navrata palile deponiju, što je pogoršavalo problem i zagađivalo najuže gradsko jezgro. Dim sa deponije posljednji put se vijorio u junu prošle godine.

Divlja deponija na koju se odlaže kabasti otpad, ali i uginule životinje, nalazi se na lokaciji koja nije zaštićena od poplava, pa se događa da otpad završava u Vrbasu i na oranicama pored ove rijeke do ušća u Savu što može izazvati pravu ekološku katastrofu.

Bivši direktor „Komunalca“ Nenad Radomir prije osam godina je govorio kako je ovo preduzeće u teškoj finansijskoj situaciji i da nema mogućnosti da odvozi smeće na regionalnu deponiju u Ramićima udaljenu oko 60 kilometara.

“Naši kamioni su stari više od 30 godina, a samo jedan odlazak u Banju Luku košta 510 KM. Zbog enormnih troškova i slabe naplativosti postoji opasnost da preduzeće bude ugašeno, a tada će gradski otpad odvoziti komunalci iz Laktaša ili Gradiške po znatno višoj cijeni. Godišnji budžet „Komunalca“ je 450.000 KM, a ukoliko dođe do njegovog gašenja, za odvoz smeća koji bi bio povjeren preduzeću iz neke druge opštine moralo bi se godišnje izdvajati više od milion maraka”, isticao je Radomir 2015. godine.

Opštinske vlasti su problem smrada koji se širio deponijom pokušali da riješe tako što su smeće zatrpavali pijeskom, ali to nije dalo rezultate. Mještani Inađola kažu da je jedino rješenje trajno uklanjanje ove deponije.

“Mi svake godine pričamo jedno te isto, lokalne vlasti odgovaraju jedno te isto i tako u krug. Ovo nije problem koji se pojavio juče. Deponija je tu maltene deset godina. Ako neko zapali deponiju, kao što je pale dva ili tri puta godišnje, ne možemo živjeti od smrada. Meni samo nije jasno kako je moguće da se ovolika količina smeća nalazi maltene dva kilometra od centra opštine”, kaže mještanin Inađola Dragan Đekić.

On dodaje da na deponiji ima „za svakoga ponešto“. Na deponiju, priča Đekić, svi bacaju sve. Najveći problem pravi životinjski, odnosno klaonički otpad. Životinje nerijetko tu vrstu otpada odvuku do Vrbasa.

“Ne znam šta bih rekao. Evo, ne znam. Vidjeli ste i sami. To je nama pred kućama. Dva kilometra odatle se Vrbas ulijeva u Savu. Nema ni toliko. Odatle su nekad vadili šljunak, pa su onda odlučili da tu rupu zatrpavaju smećem. To je strašno kako to izgleda. Niti to neko kontroliše, niti neko o tome brine”, ogorčen je Đekić.

Načelnik Srpska Mlađan Dragosavljević za mojabanjaluka.info kaže da je to problem koji traje godinama i dodaje da je opština „angažovana oko uklanjanja te deponije“.

“Obustavili smo dovoz otpada, ali i dalje nam se potkrade neko od građana. Smeće vozimo na deponiju u Ramiće. U perspektivi je sanacija te deponije. Tražimo pare, jer je to ozbiljan projekat i ne može preko noći da se završi. Treba nam otprilike milion i po maraka da bismo sanirali tu deponiju”, istakao je Dragosavljević.

Ova divlja deponija se nalazi iza kuće odbornika PDP-a u SO Srbac Dušice Ignjatić. Ona kaže za mojabanjaluka.info da se deponija na ovom mjestu nalazi dvadeset godina i da je njeno uklanjanje praktično – nemoguće.

“Kada je „Komunalac“ prije nekoliko godina dizao kredit, tražila sam da se dio sredstava iz tog kredita iskoristi za uklanjanje te deponije. To se nije desilo. Niko to ne planira da odveze, jer je to veliki trošak. Ogroman trošak. Da stvar bude gora, ta se deponija nalazi u priobalnom području, a to nikako ne bi smjelo da se desi”, kazala je Ignjatić.

Ona dodaje da deponija postoji dvadeset godina. Veliki problem, tvrdi Ignjatić, predstavljaju i poplave koje smeće raznose na sve strane. Vrbas se u tom dijelu lako razlije i onda nastaje, kako ona kaže, ekološka katastrofa.

“Ne vidim nekakvo rješenje za sanaciju te deponije. Napravljena je rampa da narod ne bi dolazio i bacao smeće, ali narod uvijek pronađe kanale kako da doveze i istrese smeće. Smeće se sada vozi u Ramiće, ali godinama se nije odvozilo nego se istresalo na tom mjestu. Ja nisam ekspert i ne znam kako taj problem može da se riješi. Možda je rješenje zagrtanje, ali to je sada ogromno”, rekla je Dušica Ignjatić.

U decembru prošle godine SO Srbac usvojila je odluku o povećanju cijene odvoza smeća za stambene i poslovne objekte. Srpčani vjeruju da je mnogima lakše da smeće odvezu na divlju deponiju nego da daju „caru carevo, a bogu božije“.

Tadašnji vršilac dužnosti direktora Komunalnog preduzeća „Komunalac“ Boško Đakić istakao je da će računi vlasnika stanova i kuća za zbrinjavanje otpada ubuduće biti veći za 20 odsto, a poslovnih prostora za 25 procenata.

“Imamo 1.900 korisnika, fizičkih i pravnih lica, a naš cjenovnik datira iz 2012. godine. Od tada nije dolazilo do poskupljenja komunalnih usluga, jer je „Komunalac“ crpio rezerve raznim uštedama. Samo u posljednje dvije godine skočile su cijene goriva za oko 95 odsto i maziva 100 odsto. Ove godine sav prikupljeni otpad je deponovan na regionalnu deponiju u Ramićima umjesto na lokalnu deponiju, što je izazvalo dodatne troškove transporta koji mjesečno iznose oko 2.000 KM”, rekao je Đakić u decembru prošle godine.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne djelatnosti Srpca Dario Kresojević za mojabanjaluka.info kaže da je divlja deponija u Srpsku nastala nakon rata i to kao privremeno rješenje, jer opština tada nije bila u mogućnosti da odvozi smeće.

“Raniji strateški planovi predviđali su da se u jednom selu pored Srpca pravi deponija, ali to se nije desilo zbog rata. Poslije rata nije bilo para za izgradnju deponije. Kao privremeno rješenje izgrađena je deponija pored odbrambenog nasipa”, priča Kresojević.

Za sanaciju divlje deponije, dodaje on, izgrađena je projektna dokumentacija u saradnji sa Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske. Predviđeno je da se ta divlja deponija zatvori, a da se potom preko nje postavi vodnonepropusni sloj. Zatim bi bili iskopani kanali koji bi prihvatali oborinske vode i na taj način bi bilo spriječeno da toksini dođu u tlo.

“Drugo alternativno rješenje bilo je odvoz otpada na deponiju u Ramiće, ali zbog ograničenog kapaciteta u Ramićima usvojeno je prvo rješenje. Opština Srbac sada nije u mogućnosti da finansira realizaciju ovog projekta koji vrijedi više od milion maraka. Izlaz ćemo tražiti od višeg nivoa vlasti ili od donatora”, rekao je Kresojević.

Opština Srbac je, dodaje on, izgradila pretovarnu stanicu i to je prvi korak u rješavanju ovog problema. Iz malih vozila se smeće pretovara u veliku poluprikolicu sa presom.

“U mali kamion stane od osam do deset tona smeća, a u veliku poluprikolicu sa presom stane se četiri-pet takvih malih kamiona. Time smanjujemo trošak transporta. Svi smo zabrinuti zbog deponije u Ramićima, jer ne znamo šta će biti s njom. Ako se ta deponija zatvorila ili se ograniči odvoz otpada, onda će sve opštine biti u velikom problemu”, zaključio je Kresojević.

Izvor: capital.ba | G.Dakić
7,300FansLike
458FollowersFollow