Cookie Consent by Free Privacy Policy website

“Epidemiološka situacija u fazi stabilizacije”

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković izjavio je tokom posjete bijeljinskoj bolnici da je epidemiološka situacija u Srpskoj u fazi stabilizacije i da to može pružiti šansu da proces vakcinacije bude što brži i uz što veći obuhvat građana.

“Proces vakcinacije se nastavlja i cilj nam je da za što kraće vrijeme obuhvatimo što veći broj građana i da odziv i kada dođemo u treću fazu bude isti kao sadašnji odziv starijih od 65 godina kojim smo vrlo zadovoljni”, rekao je Zeljković.

On je naveo da se u svim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj nastavlja vakcinacija protiv virusa korona i da se očekuje stizanje dodatnih količina vakcina.

“Zahvaljujući Vladi Republike Srpske i sredstvima koja su obezbijeđena, Bolnica u Bijeljini i sve ostale bolnice u Srpskoj koje vrše pi-si-ar testiranje i dalje će pružati dijagnostiku na utvrđivanju prisustva virusa korona”, najavio je Zeljković.

Nažalost, kako je naveo, virus u svijetu nije usporio svoje djelovanje u određenim zemljama i one predstavljaju osnov za zabrinutost za naredni period.

“Borba protiv virusa korona i dalje traje i mi ćemo ovaj rat sigurno da dobijemo, ali uz odgovorno ponašanje svih nas”, ocijenio je Zeljković.

Prema njegovim riječima, ta borba mora biti na principu solidarnosti u smislu poštovanja epidemioloških mjera koje su usmjerene na pojedinca, kao što je nošenje zaštitnih maski i fizička distanca, pojačana lična higijena i dezinfekcija, ali i mjere koje su usmjerene na zajednicu.

Zeljković je zahvalio direktoru Bolnice “Sveti vračevi” u Bijeljini Zlatku Maksimoviću i njegovom timu na, kako je naveo, jako dobro urađenom poslu u borbi protiv virusa korona, koja i dalje traje.

“Bijeljinska bolnica u tome predstavlja jako dobar primjer kako se organizaciono i kadrovski može formirati kovid bolnica i nastaviti da funkcioniše normalan režim rada svih ostalih odjeljenja”, istakao je Zeljković.

On je pohvalio i rad pi-si-ar laboratorije u bijeljinskoj bolnici koju je posjetio.

“Pokazan je sinergizam i međusobno pomaganje, razumijevanje i organizacioni sistem rada u obezbjeđivanju kapaciteta i zbrinjavanju pacijenata”, zaključio je Zeljković.

Direktor Bolnice Zlatko Maksimović zahvalio je Zeljkoviću na posjeti i Institutu na čijem je čelu na stručnoj pomoći zdravstvu i materijalnoj podršci za rad pi-si-ar laboratorija tokom borbe protiv virusa korona.

On je rekao da je saradnja odlična i konstantna i da je Institut uvijek dostupan Bolnici za svaku stručnu pomoć u odgovoru na pandemiju.

Maksimović je naveo da su u bijeljinskim kovid bolnicama tenutno 84 bolesnika, od kojih je 19 na respiratorima, a registrovana je 60 novih slučajeva pozitivnih na virus korona u protekla 24 časa.

“Nažalost, potvrđena su saznanja da će korona potrajati i pred nama su novi zadaci da se što bolje pripremimo za naredne mjesece i novi talas koji se najavljuje na jesen”, rekao je Maksimović.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković nastavlja boravak u Bijeljini posjetom Domu zdravlja gdje će se sastati sa stručnim kolegijumom ove ustanove i posjetiti vakcinalni centar.

Izvor: Agencije
7,300FansLike
456FollowersFollow