Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Francuski studenti “prozujali” kroz Gradišku (Foto)

Grupa od deset francuskih studenata Međunarodnog razvoja u poljoprivredi iz grada Anžea, zajedno sa profesorom, boraveći u višednevnoj posjeti Banjaluci, jedan dan je provela i u Gradišci.

Studenti su prošli kroz proizvodne i prodajne linije Pčelarskog centra “Košnica” čiji je vlasnik Goran Mirjanić, inače profesor pčelarstva na banjalučkom Poljoprivrednom fakultetu.

“Danas smo francuskim studentima ukazali na mogućnost organizovane proizvodnje, kooperantske saradnje i mogućnost plasmana gotovih pčelinjih proizvoda. Ukazali smo i na dobru stranu realizacije međunarodnih projekata i naših kreativnih ideja. Pčelarstvo je danas veoma profitabilna grana poljoprivrede, a nakon studenata postoji mogućost da nas posjete i investitori iz Evrope”, rekao je Mirjanić.

Francuski studenti kažu da ih zanimaju botanički resursi na području banjalučke regije, način pčelarstva, marketinga i prodaje pčelinjih proizvoda.

Njihov profesor Samjuel Laboa pojasnio je da mladi Francuzi ovdje sprovode i istraživanje, koje će im poslužiti za master studije.

“Tema njihovog interesovanja su interakcije domaćih i divljih pčela oprašivača, te vaši botanički resursi i ekološki uslovi za pčelarenje”, rekao je profesor Laboa.

Profesorica Poljoprivrednog fakulteta iz Banjaluke Vesna Mrdalj rekla je da je današnja posjeta Gradišci, plod saradnje između banjalučkog i francuskih univerziteta.

“Ovo je plod potpisanog memoranduma o saradnji, koji između ostalog podrazumijeva i razmijenu studenata i osoblja partnerskih institucija. Radi se o prvoj organizovanoj višednevnoj posjeti studenata. Došli su ovdje sa ciljem istraživanja za potrebe izrade master radova iz oblasti agroekologije. I studenti i njihov profesor su zadovoljni, ovdje su imali šta i da vide i da nauče“, rekla je profesorica Mrdalj.

Posjeti pčelarskom centru „Košnica“ u Gradišci prethodilo je razgledanje ogledne poljoprivredne proizvodnje u Aleksandrovcu, a potom su u Gašnici prisustvovali otvaranju apikomore u domaćinstvu Gašević i posjetili nekoliko reprezentativnih pčelinjaka.

Izvor: mojagradiska.com | Autor: Boško Grgić
7,300FansLike
457FollowersFollow