Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Gazde u Srpskoj jedni od drugih većom platom “kradu” konobare

Ugostitelji iz Srpske u ljetnjim mjesecima imaju izražen problem sa manjkom konobara, jer veliki dio ovih radnika odlazi na privremeni rad u Hrvatsku i Crnu Goru, pa su tako prinuđeni da, nudeći veću platu, “kradu” jedni drugima radnike.

Naime, kako je za “Nezavisne novine” rekao Goran Kurtinović, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske “Horeca”, situacija u ugostiteljstvu ove godine je jako loša, odnosno primjetan je manjak radnika tokom cijele godine, a posebno u ljetnjim mjesecima.

“Bukvalno, poslodavci su prinuđeni da “kradu” jedni od drugih radnike, tamo gdje vidimo da je radnik iole nezadovoljan, pokušavamo da ga prebacimo kod sebe”, iskren je Kurtinović.

Ističe da će vlasnici ugostiteljskih objekata biti prinuđeni da zatvaraju lokale na jedan ili više dana kako bi mogli zaposlenima obezbijediti godišnji odmor, ali i slobodan dan u sedmici.

“Zbog nedostatka radnika teško nam je napraviti smjene koje funkcionišu. Zato će neki lokali biti prinuđeni da idu na kolektivni godišnji ili će odrediti dane u sedmici kada neće raditi”, kazao je Kurtinović za “Nezavisne novine”.

Prema njegovim riječima, neki ugostitelji upravo zbog manjka radnika nude veće plate da bi određeni radnici prešli kod njih.

“Obećavaju se plate veće za 50 do 150 maraka”, kazao je Kurtinović i dodao da je pitanje da li će to poslodavci moći ispuniti.

Kako je rekao, sadašnje plate konobara se kreću od 1. 200 do 1.600 KM.

Prema njegovim riječima, narednih dana u kafanama očekuju veće cijene kafe, ali i omiljenog pića velikog broja stanovnika, piva.

“Kafa će poskupjeti od 0,20 do 0, 30 feninga, dok će cijena piva biti viša za 0,50 maraka”, kazao je Kurtinović.

Kako je rekao, cijene njihovih proizvoda dostigle su nivo koji domaće stanovništvo može plaćati.

“Tako da i sami ugostitelji ulaze u veoma rizičan period jer pitanje je hoće li stanovništvo nova poskupljenja moći ispratiti”, zapitao se Kurtinović.

Dalibor Šajić, aktuelni predsjednik Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva Republike Srpske, kazao je da je nedostatak konobara prisutan ne samo na našem području, nego na cijelom Balkanu.

“Konobari sada lako prelaze iz jednog u drugi lokal”, kazao je Šajić za “Nezavisne novine”.

Kako je rekao, ako ugostiteljski objekti nisu do maja obezbijedili radnike, sada nemaju koga da nađu i slobodno mogu da zatvore bašte.

Vladimir Blagojević, direktor Zanatsko-preduzetničke komore regije Banjaluka, kazao je u razgovoru za “Nezavisne novine” da veliki broj ugostiteljskih radnika u ljetnjim mjesecima napušta naše prostore i odlazi da radi u Hrvatsku i Crnu Goru.

“I onda to nama usložnjava situaciju, jer i na našim prostorima dolazi sezona”, kazao je Blagojević.

Prema njegovim riječima, ovaj profil radnika nedostaje tržištu rada već godinama.

“Ne postoji više grana privrede gdje imamo višak radnika, a posebno je to izraženo u ugostiteljstvu, pogotovo u ljetnjim mjesecima”, kazao je Blagojević za “Nezavisne novine”.

Jedan konobar iz Banjaluke kaže da se prijavio na oglas jednog hotela iz Vodica u Hrvatskoj i otišao je tamo da radi. Ponuda mu je od juna do oktobra.

“Zaradiću mnogo više nego ovdje. Nadam se i dobrom bakšišu, a uz to ću imati smještaj i hranu, te time i besplatno ljetovanje”, rekao je on.

Izvor: Nezavisne
7,400FansLike
459FollowersFollow