Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Gdje je zapelo u BiH: Čekajući CIK – Dodik ili Trivić?

Iz BiH i dalje nema konačnih rezultata.

Predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Suad Arnautović rekao je da u CIK-u još nemaju dovoljan broj podataka da bi mogli saopštiti ko je, prema preliminarnim rezultatima, izabran za predsjednika Republike Srpske.

“Imamo jedinstven informacioni sistem u koji se unose podaci iz opštinskih izbornih komisija, a ako opštinska i gradska izborna komisija ne unese dovoljan broj podataka irelevantno je sada saopštavati iz jedne ili druge opštine rezultate”, pojasnio je Arnautović.

On je istakao da se CIK opredijelio da sačeka da se sistem popuni i da podaci za predsjednika Republike Srpske budu objavljeni ujutro u 9.00 časova.

Arnautović je naveo da su eventualne zloupotrebe u sferi spekulacija, navodeći da još rade birački odbori koji će, nakon prebrojavanja, potpisati zapisnik o radu.

On je rekao da podatke dostavljaju u opštinske izborne komisije koje su dužne da objedine rezultate sa svih biračkih mjesta te opštine i tako objedinjene dostave CIK-u.

“Ako oni budu suočeni sa popunjavanjem obrazaca, onda od CIK-a zahtijevaju otvaranje vreća i pravilno objedinjavanje rezultata za tu opštinu”, pojasnio je Arnautović i dodao da CIK nakon toga donosi odluku da li će se to učiniti, te da se to mora činiti transparentno – uz posmatrače.

Govoreći o kašnjenju u unosu rezultata član CIK-a Irena Hadžiabdić istakla je da je osnovni razlog kašnjenja neobučenost članova biračkih odbora, te promjene u lokalnoj izbornoj administraciji.

“Glavni zadatak na terenu koji je pred njih postavila izborna komisija je da jave rezultate prema kalendaru koji smo mi stavili pred njih, a to je 22.30 časova”, navela je Hadžiabdićeva.

Hadžiabdićeva je rekla i da su rezultati koje predstavljaju političke partije bazirane na informacijama koje članovi biračkih odbora i posmatrači stranaka dostavljaju svojim štabovima.

Dodik proglasio pobjedu

Kandidat SNSD-a za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik proglasio je noćas pobjedu na izborima.

“U ovom trenutku definitivno mogu da potvrdim da je Željka Cvijanović pobijedila na izborima za srpskog člana Predsjedništva BiH, a ja na izborima za predsjednika Republike Srpske”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

“Ovakav trend pokazuje da možemo biti ozbiljni kada kažemo da je kandidat SNSD-a, to jest ja, pobijedio na ovim predsjedničkim izborima. Hvala svima koji su i onima koji nisu glasali za mene”, izjavio je Dodik.

PDP tvrdi da je Trivićeva novi predsjednik Srpske

Predsjednik PDP Branislav Borenović sinoć je iznio tvrdnju da je kandidat te stranke Jelena Trivić novi predsjednik Republike Srpske.

Borenović je rekao da je Trivić dobila podršku od 72,3 odsto prebrojanih glasova, odnosno 461.825 glasova birača.

Prema njegovim riječima, Trivićeva je 11.200 glasova u prednosti u odnosu na kandidata SNSD Milorada Dodika.

“Trivić ima 51,2 odsto, a Dodik 48,7 odsto”, saopštio je Borenović nezvanične i nepotpune izborne rezultate PDP-a.

Prema trenutnim rezultatima CIK-a Krišto ispred Komšića

Prema trenutnim podacima na sajtu Centralne izborne komsije BiH, Borjana Krišto (HDZ) vodi na izborima za člana Predsedništa BiH iz reda hrvatskog naroda.

Kako se navodi na sajtu CIK BiH, Krišto, nakon 49,85 odsto obrađenih biračkih mjesta, ima 117.147 glasova ili 51,36 odsto. Komšić ke osvojio 110.928 glasova ili 48,64 odsto.

U trci za članove Predsjedništva iz redova Srba i Bošnjaka, pobijedili su Željka Cvijanović i Denis Bećirović.

Izvor: B92
6,200FansLike