Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Gojko Basurić nakon 14 dana pješačenja stigao u manastir Ostrog (Foto)

Srpčanin Gojko Basurić stigao je u subotu 10. jula u manastir Ostrog, nakon što je pješke prešao 480 kilometara od Srpca do ove velike svetinje, čime je okončano njegovo drugo hodočašće u posljednje dvije godine.

Podvig za pamćenje, koji je trajao 14 dana, ostaće zauvijek urezan u sjećanje ovog odvažnog mladića koji je po drugi put ostvario svoju želju, da se pokloni Svetom Vasiliju Ostroškom čije se mošti nalaze u manastiru.

Gojko kaže da je stigao u Ostrog juče oko 13 časova, a po dolasku se smjestio na plato manastira i uživao u prelijepim prizorima koji svakog vjernika ostavljaju bez daha.

“Pogled na manastir i njegovu okolinu, kao i osjećaj mira i spokoja koji se osjeća na svakom koraku, zaista su jedinstveni. Prisustvovao sam sinoć večernjoj molitvi i smjestio se u konaku, a ukoliko vrijeme dozvoli, večeras planiram prespavati pod otvorenim nebom zajedno sa prijateljem Mladenom Mačinkovićem koji je došao po mene i koji mi je bio saputnik na prvom hodočašću 2019. godine. Poklonićemo se moštima Svetog Vasilija, prespavati u manastiru i u ponedjeljak krenuti za Srbac”, rekao je Gojko.

Hodočašće do Ostroga započelo je 27. juna i od tada je Gojko svakog dana pješačio između 30 i 40 kilometara po tropskim vrućinama koje su dostizale i do 39 stepeni. Po njegovim riječima, posljednjih par kilometara je bilo veoma uzbudljivo jer je bio već pomalo iscrpljen, ali je hrabro izdržao do kraja.

„Kako sam se bližio cilju, adrenalin i emocije su se pojačavali. Noge su bile umornije nego inače jer je prethodni dan bio baš naporan. Tog dana sam prešao 52 kilometra za 13 časova na temperaturi od 35 stepeni“, kaže Gojko.

Poseban utisak na njega je ponovo ostavilo pješačenje od Donjeg do Gornjeg manastira, što takođe predstavlja malo hodočašće. Od vjernika se očekuje da se popnu bosi, a nisu rijetki ni primjeri da su na ovaj put pročišćenja ljudi polazili i dolazili na koljenima.

„Pri ovom usponu sreo sam dvije porodice iz Srpca što me veoma obradovalo i ovim putem želim da im se zahvalim na pruženoj podršci“, ističe Gojko.

Jedinstveno iskustvo pješačenja do Ostroga ponovo ga je emotivno i duhovno obogatilo, tako da se od ovog vrsnog sportiste i trostrukog pobjednika takmičenja u bogojavljenskom plivanju za Časni krst i narednih godina mogu očekivati slični poduhvati.

Izvor: srbac-rs.com
6,700FansLike