Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Građevinci prijete obustavom gradnje: Apeluju na Vladu da reaguje povodom povećanja cijena materijala

Realizacija na stotine pokrenutih javnih investicija u Srpskoj mogla bi biti obustavljena ukoliko republičke vlasti pod hitno ne reaguju na višemjesečne vapaje građevinaca, koji traže da se u tendere uvrsti odredba o promjeni cijena jer zbog konstantnog poskupljenja repromaterijala nisu u mogućnosti završiti radove po ranije ugovorenim ciframa.

Direktor i vlasnik preduzeća Jokić Invest iz Zvornika Ivo Jokić kaže da su Vlada RS i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS upoznati sa problemima i štetom koju trpi građevinski sektor ali da za sada, nažalost, nema pozitivne reakcije, piše portal Glas Srpske.

Navodi da su od resornog ministarstva dobili obećanje da će formirati interresornu radnu grupu koja treba raditi na izmjeni propisa prema kojima bi se u ugovore o tenderima uvrstila odredba o reviziji cijena.

“Vlada je čak donijela odluku o formiranju tog radnog tijela, međutim od tada je prošlo više od mjesec i ništa nije urađeno. Imamo plan da se u narednim danima u ime Unije udruženja poslodavaca RS i Privredne komore RS ponovo obratimo Vladi za zahtjevom za hitno reagovanje”, priča Jokić za Glas i podsjeća da su od pomenutog ministarstva zatražili da se u tendere ugrađuje klizna skala, odnosno da se cijene nivelišu na kraju svakog mjeseca na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku.

Jokić ističe da su pojedine građevinske firme već smanjile obim radova na projektima čiji su naručioci javne institucije, preduzeća ili lokalne zajednice, te da planiraju na sudu zatražiti raskid ugovora i donošenje privremene mjere otpusta u izvođenju radova do okončanja postupka.

“Ukoliko se Vlada RS i ovaj put ogluši o naše zahtjeve vjerovatno će doći do masovne obustave radova. U pitanju je na stotine projekata koji se trenutno izvode. Štete koje trpimo su ogromne, ogledaju se u gubicima, a o zaradi, čak ni minimalnoj ne možemo govoriti”, dodaje Jokić.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže za Glas da se sa nemogućnošću realizacije ugovorenih obaveza, usljed talasa poskupljenja, ne susreće samo građevinski sektor, već i druga preduzeća koja su vezana za javne nabavke.

“Situacija u kojoj se nalazimo predstavlja veći problem Vladi RS, nego građevincima. Postojeći propisi nisu predviđeni za ovoliki stepen inflacije i ukoliko se uskoro ne promijene bićemo u situaciju da se ne mogu sprovoditi javne nabavke ili će sudovi biti zatrpani tužbama građevinaca koji će do svog novca doći na sudu ako ne uz dogovor i izmjenu propisa”, rekao je Trivić.

Za građevinske radove koje finansira javno preduzeće, lokalna samouprava, institucije Srpske ili BiH, sprovode se tenderi za izbor najpovoljnijih izvođača u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH u kojem stoji da se cijena navedena u najpovoljnijoj ponudi, kao i uslovi utvrđeni u tenderskoj dokumentaciji ne mogu mijenjati, osim ako to nije navedeno odredbom o promjenjivosti cijena u tenderskoj dokumentaciji, kada se i ta odredba unosi u ugovor o javnoj nabavci.

Zakon o obligacijama

Problemi do kojih je došlo u građevinarstvu mogli bi se prevazići prema propisima Zakona o obligacionim odnosima koji uređuje međusobna prava i obaveze učesnika u građenju, a koji daje mogućnost povećanja ugovorene cijene u zavisnosti od povećanja cijene elemenata. Ovaj zakon definiše opcije za ugovaranje cijene po jedinici mjere ili u ukupnom iznosu za objekat, a definisani su i uslovi pod kojima može doći do izmjena povećanja ugovorene cijene.

Izvor: srpskainfo.com
6,700FansLike