Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Gradiški rimski novac iz Save na poštanskoj markici (Foto)

Pošte Srpske juče su pustile u prodaju poštansku marku “Stari novac”, pripremljenu u saradnji sa Udruženjem kolekcionara i ljubitelja istorije „Denarius“ iz Gradiške.

Predsjednik „Denarius-a“ Alen Mešić rekao je da se na poštanskim markicama mogu vidjeti stari rimski novčići koji su pronađeni na obali rijeke Save kod Gradiške.

„Dva novčića su iz moje kolekcije, a druga dva su vlasništvo Albina Zidara. U timu za pripremu sa nama je bio i Miroslav Kecman. Mi smo ovom prilikom predstavili novčiće u njihovoj stvarnoj veličini, prečnika 19 milimetara sa likovima muških i ženskih vladara. U pitanju su rimski vladari Trajan, Julia Avgusta, Lucius Verus i Domicijan“, rekao je Mešić i dodao da je izdavanje novca u Rimu, uglavnom, bilo rezervisano za imperatore i njihove porodice, a činjenica da su pronađeni na našem prostoru interesantni su za Pošte Srpske, udruženje „Denarius“ i grad Gradišku.

Svi ovi novčići predstavljeni na poštanskim markama, nađeni su kao slučajni pojedinačni nalazi uz korito rijeke Save u Gradišci. Sava je bila jedna od važnijih saobraćajnica za transport robe, a Gradiška je imala i luku u to doba uz naselje Servicijum, na mjestu današnjeg Spomen parka slobode, koje je bilo važna raskrsnica puteva.

U sistemu drevnih rimskih valuta denarijus je bio mali srebrnjak prvi put iskovan 211. godine p.n.e. Zanimljivo je kako je latinski naziv denarius preživio vijekove i u različitim oblicima usvojen kod drugih naroda. U Francuskoj je denier naziv za novčić, dinar je naziv nacionalne valute kako u bivšoj Jugoslaviji tako i u sadašnjoj Srbiji, Makedonci imaju denar, a kod Italijana denaro je novac, dok je kod Španaca to dinero.

Tako i Udruženjem kolekcionara i ljubitelja istorije „Denarius“ iz Gradiške nosi naziv po staroj rimskoj valuti, a ovog ljeta obilježiće jubilej – 10 godina postojanja. Tim povodom u Poštama Srpske planiraju štampanje personalizovane markice koju će promovisati u junu, na ljetnom sajmu kolekcionarstva.

Izvor: radiogradiska.com | G.Vlainić
7,300FansLike
458FollowersFollow