Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Gradiški vatrogasci u prvoj polovini godine imali 129 intervencija

Profesionalna vatrogasno-spasilačka jedinica Gradiška u prvih šest mjeseci ove godine imala je 129 intervencija, što je u okvirima prosječnog šestomjesečnog broja intervencija iz prethodnih godina, izjavio je starješina ove jedinice Goran Stojaković, gostujući u emisiji „Bilans stanja“ Radio Gradiške.

Stojaković je naveo da se 18 intervencija odnosilo na požare na niskom raslinju i šumama, koji su većinom zabilježeni u maju i junu i koji su karakteristični za period ljetnih vrućina i suša.

„Bilo je samo nekoliko požara sa većom materijalnom štetom, a i u tim intervencijama smo uradili sve što je bilo moguće. Oprema nigdje nije zakazala i možemo biti zadovoljni rezultatima rada vatrogasaca“, rekao je Stojaković.

On je podsjetio da je Zakonom o zaštiti od požara definisano da je zabranjeno paljenje vatre na otvorenom bez prethodnog obavještavanja nadležne vatrogasne jedinice, te da je Odlukom o mjerama zaštite od požara na području grada Gradiška u periodu od 15. maja do 1. oktobra zabranjeno spaljivanje biljnog poljoprivrednog otpada.

„U slučaju da postoji neophodnost spaljivanja takvog otpada potrebno je da to bude odobreno od strane Profesionalne vatrogasno-spasilačke jedinice Gradiška. U periodu žetvi u julu i avgustu spaljivanje biljnog otpada je najprisutnije i apelujemo na poljoprivrednike da te radnje svedu na što manju moguću mjeru i podsjećamo da spaljivanje nije dozvoljeno  na lokalitetima udaljenim manje od 100 metara od šuma“, naveo je Stojaković.

Prema Stojakovićevim riječima, Profesionalna vatrogasno-spasilačka jedinica Gradiška u posljednih deset godina nabavila je osam vatrogasnih vozila, dobro je opremljena sa potrebnom tehnikom i vozilima, ali i dalje postoji potreba da se obezbijede sredstva za nabavku vatrogasnih auto-ljestvi.

Izvor: radiogradiska.com | M.Malešević
7,300FansLike
456FollowersFollow