Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Haker pokušao iznuditi 150.000 evra od ”Klinike Kostić” u Banjaluci

U nastavku akcije ”Kupa” istražioci Jedinice za visokotehnološki kriminalitet MUP-a RS podnijeli su prijavu banjalučkom tužilaštvu protiv Aljoše Borkovića iz Banjaluke zbog sumnje da je pokušao da iznudi 150.000 evra od ”Klinike Kostić”.

Naime, Borkoviću se na teret stavlja da je hakovao računarski sistem ”Klinike Kostić”, da bi potom tražio da mu se u kripto valuti ”Bitkoin” isplati 150.000 evra kako bi im otključao sistem, te da ne objavi snimljeni sadržaj. Novac mu nije uplaćen, a cijeli slučaj je prijavljen policiji.

”Krivična djela izvršena su tako što je A.B. u periodu od juna 2021. do 29. avgusta 2021. godine, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, korištenjem lažnog naloga elektronske pošte i lažnim prikazivanjem činjenica doveo u zabludu zaposlene jednog pravnog lica sa sjedištem u Banjaluci zbog koje su, vjerujući da se radi o vjerodostojnom pošiljaocu, otvorili i aktivirali prilog elektronske poruke što je bez njihovog znanja i saglasnosti omogućilo instaliranje programa, a potom i pristup kompjuterima i kompjuterskom sistemu. Prijavljeni je potom od ovog pravnog lica tražio da za otključavanje i neobjavljivanje snimljenih sadržaja uplati u virtuelnoj valuti Bitcoin iznos od 150.000 evra”, saopštio je MUP RS.

Dodaju da je prijava podnesena zbog sumnje da je A.B. počinio krivična djela izrada i unošenje kompjuterskih virusa, kompjuterska prevara, iznuda, neovlašten pristup zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka.

”MUP Srpske upozorava građane i pravna lica na sve češću pojavu lažnih poruka elektronske pošte koje imaju za cilj krađu identiteta, zapamćenih lozinki i podataka uz napomenu da u slučaju bilo kakve sumnje u potencijalni napad bez odlaganja prijave najbližoj policijskoj stanici”, navodi se u saopštenju MUP RS.

Borković je ranije prijavljivan zbog sumnje da je neovlaštno presretao računarske podatke, čime je oštetio više firmi iz Hrvatske, među kojima je i kutinska “Petrokemija”, od koje je takođe iznudio novac.

Nakon toga je prijavljivan zbog falsifikovanja isprava i to legitimacije Vlade Republike Srpske, službene legitimacije Sindikata policije i policijskih starješina Republike Srbije sa službenom značkom, pomoću kojih se lažno predstavljao radnici banjalučke Gradske uprave.

Dovodio se u vezu i sa organizovanjem bjekstva Jovana Jošila tokom sprovođenja akcije ”Storidž”, a koji je kasnije uhapšen u Hrvatskoj.

Inače, Borković je nedostupan istražnim organima BiH i sumnja se da se nalazi u Srbiji.

Izvor: ATV
7,300FansLike
456FollowersFollow