Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Jedna roda ne želi da ode iz Lijevča polja (Foto)

Velika bijela roda prkosi decembarskim minusima, kiši, mrazu i vjetrovima usred Lijevče polja. Staro gnijezdo na kuli u Dušanovu, koja označava 45. paralelu, biće odredište ove ptice selice i tokom zime. Ako preživi surove zimske uslove bez hrane.

Ne dozvoljava ljudim da joj se previše primaknu, na blicanje fotoaparata poletjela je u maglu. U prvoj kući do tornja sa rodinim gnijezdom živi Jela Vranić. Suznih očiju ispričala je nevjerovatnu priču.

“Od proljetos je tu. Sama. Kruži oko gnijezda možda jedan kilometar, traži hranu po obližnjim njivama. Posmatram je kad je kiša ili mraz, mlati krilima da se zagrije. Mislila sam da joj ogradimo unutrašnjost kule ili da napravimo otvor u obližnjoj kamari slame, ali ne zna ona to koristiti. Da je možemo uhvatiti smjestili bismo je u toplu štalu, ali ne možemo”, rekla je Jela Vranić.

Prije desetak godina udario je grom u vrh kule, pobio je njene rodine ptiće. Od tada do ove godine roda se nije vraćala u Dušanovo.

“Iznenadili smo se proljetos kada smo vidjeli da se roda vratila nakon toliko godina. Leti oko gnijezda, hrani se po njivama i oko naših kuća. Ne znamo zašto nije odletjela u septembru na jug. Možda je odlučila da ovdje skonča. Čim se probudim, prvo pogledam na gnijezdo. Ide zima, najavljuju snijegove, možda joj se može pomoći”, kazala je Jela Vranić.

Stručnjaci kažu da je životni vijek bijele rode do 35 godina. Upravo to potvrđuje mogućnost da se radi o rodi kojoj je grom baš na ovom mjestu razorio gnijezdo i pobio ptiće. Agronom Momir Cvjetković kaže da je pesimista da će ova plemenita ptica preživjeti bez ljudske pomoći.

“Ovdje su zime hladne. Ta kula se nalazi na vjetrometini. Uginuće čim padne snijeg. Kad joj zaprijete glad i niske temperature, bojim se da joj neće biti spasa. Apelujem na biologe, posebno na ornitologe, da reaguju”, kazao je Cvjetković.

Rodu je jednostavno pronaći. Kula koja označava 45. paralelu udaljena je oko 200 metara od magistralnog puta Gradiška – Banjaluka na ulazu u Dušanovo sa banjalučke strane.

Izvor: mojasrpska.info | B.Grgić
7,200FansLike
457FollowersFollow